Ελλάδα

Σαμαράς προς Αναστασιάδη: "Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα"

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποίησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε για συνέχιση «μέχρι τέλους του κοινού, ειρηνικού αγώνα» για την ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα», όπως είπε «θα συνεχίσει να στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Κύπρου «τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων» για την επίλυση του Κυπριακού».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης προχώρησαν στην αναγνώριση ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σύγκλιση αλλά αντιθέτως εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ακόμη και σε θεμελιώδη θέματα.

«Είμαστε μαζί, υπερασπιζόμαστε σταθερά τα δίκαια του ελληνισμού αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σημαντική προσέγγιση ανάμεσα στις δυο κοινότητες, αλλά επιβεβαίωση εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, το κοινοτικό κεκτημένο ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.  «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά για την εξεύρεση λύσης χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει βούληση, η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και με την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Σαμαράς.«Όποια και να είναι η στάση της άλλης πλευράς, δεν πρόκειται να κάμψει τον κοινό μας στόχο να τερματιστεί η παράνομη στρατιωτική κατοχή και να βρεθεί λύση λειτουργική, δίκαιη, βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή με βάση τον ΟΗΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη και αναφέρθηκε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί σε όσα έχει δεσμευτεί. «Από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι η επιλογή του διαλόγου είναι η ορθοτέρα» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε την παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην ΕΕ και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού.

«Η συνεχής μεταξύ μας συνεννόηση και η σταθερή μας πορεία σε στρατηγικές, ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς» πρόσθεσε. Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.


Ο κ. Αναστασιάδης που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα έκανε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν αγαστή και στενότατη συνεργασία στο Κυπριακό και έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ στην επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης.

Σχόλια