default-image

Νέος επίτροπος της Ελλάδας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ελλάδα
Νέος επίτροπος της Ελλάδας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Σχετική ενημερωτική επιστολή εστάλη ήδη προς το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με το in.gr, επρόκειτο να συναντηθούν την Κυριακή το πρωί, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Στην επικοινωνία αυτή, ο πρωθυπουργός του εξέφρασε την πρόθεσή του να τον προτείνει ως νέο επίτροπο.

O Ευάγγελος Bενιζέλος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον πρωθυπουργό για την επιλογή Αβραμόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη που έτσι μπορούσε -και λόγω επετηρίδας- να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μια από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής.

Τελικώς όμως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στην επιλογή Αβραμόπουλου προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας.

Η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες ανοίγει θέμα για το πρόσωπο του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το ποιος θα είναι αντικαταστάτης του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιες πληροφορίες σύμφωνα με το in.gr, αναφέρουν ότι το θέμα του νέου υπουργού Άμυνας θα εξετασθεί εν καιρώ, αφού ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να παραμείνει στη θέση του έως τα μέσα Οκτωβρίου. Αλλωστε και άλλες χώρες που έχουν επιτρόπους οι οποίοι είναι υπουργοί αναμένεται να παραιτηθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την ανακοίνωση του νέου επιτρόπου αρχίζει και η μάχη για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας στην Κομισιόν.

Στόχος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ή το χαρτοφυλάκιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις όπου περιλαμβάνονται μέσα τα κοινοτικά κονδύλια και το θέμα της ανεργίας, ή το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό το κατέχουν οι Σκανδιναβοί με προτεραιότητα την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων. Δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται μεγάλο παζάρι.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα για το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ την επόμενη Δευτέρα, 4 Αυγούστου στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά.

Από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να είπε ότι η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου είναι «καλή» και «προχωρημένη» και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και της ανακοίνωσε την απόφασή του ότι δεν θα προταθεί εκείνη για τη θέση του επιτρόπου.

- Ντόρα, δυστυχώς το εγχείρημα δεν βγαίνει, φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

- Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι, απάντησε η πρώην υπουργός και η σύντομη συνομιλία τους έληξε στο σημείο αυτό.

Τη βουλευτική έδρα του κ. Αβραμόπουλου, βάσει των επιλαχόντων στην Α' Αθήνας, αναμένεται να πάρει ο Θανάσης Πλεύρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News