default-image

Σε τρία ταμεία ''μαζεύεται'' το Ασφαλιστικό της χώρας

Κρήτη
Σε τρία ταμεία ''μαζεύεται'' το Ασφαλιστικό της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοποιήσεις κλάδων και τη δημιουργία τριών «υπερ»-Ταμείων σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλάζοντας ριζικά τον ασφαλιστικό «χάρτη» της χώρας.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται και η ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Βάσει του δημοσιεύματος, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ.

Μετά τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ τεθούν υπό τη «σκέπη» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε τρία στάδια οι αλλαγές

Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία Ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι, όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα.

Στον ΟΑΕΕ θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι -δικηγόροι, γιατροί κ.ά- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης, δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα κρατήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία Ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News