Ελλάδα

Σημεία τοποθέτησης Μ. Κριτσωτάκη στη συζήτηση του σ/ν του υπ. Τουρισμού

Κατά τη διήμερη συζήτηση (22 & 23/7/2014), του σ/ν του υπ. Τουρισμού: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού κ.α. διατάξεις» στην Ολομέλεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται η περαιτέρω εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και η διευθέτηση προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που δεν «τακτοποιήθηκαν» με τον περσινό νόμο, τον 4179/2013: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις».

Τόνισε ότι παραχωρούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις για οποιαδήποτε έργα υποδομής, καταπατούνται ο αιγιαλός, οι παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, όπως οι NATURA 2000, εκχωρούνται ακόμη οι βουνοκορφές μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορειβατικά καταφύγια, διευκολύνεται το ξεπούλημα των τουριστικών λιμένων και των ιαματικών πηγών.

Δίνετε ακόμα και η δυνατότητα καταπάτησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις. Καταστρέφονται μικρά νησιά, παραδίδονται στα αδηφάγες ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους.

Επισήμανε ότι με τις θεσπιζόμενες διαδικασίες κατάταξης και χορήγησης («αστέρια», «κλειδιά», Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, εμπλοκή του ΞΕΕ κλπ) απελευθερώνεται η αγορά καταλυμάτων και διευκολύνεται το «ξεκαθάρισμά» της υπέρ των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων (Οργανωμένοι Υποδοχής, ΣΤΚ, Condo κ.λ.π.).

Τόνισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο εξυπηρετούνται και προωθούνται πλήρως και απολύτως οι τρεις στόχοι της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου:

O η υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού,

O η εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων, κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων

O η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο του τουρισμού.

Άσκησε επίσης κριτική στην υπουργό για την αδιαφορία της για τους εργαζόμενους τονίζοντας ότι στο χώρο του τουρισμού επικρατεί εργασιακή ζούγκλα, οι εργαζόμενοι βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα και οι τουριστικές μονάδες της χώρας γεμίζουν από δήθεν εκπαιδευόμενους απ' το εξωτερικό με δουλεμπορικές κυριολεκτικά συμβάσεις αναγκάζοντας την υπουργό να αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «εργαζόμενοι στον τουρισμό».

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει άμεση και απευθείας σχέση ανάμεσα στα Σ/Ν του ΥΠΟΤ και τα Σ/Ν για τους αιγιαλούς και τα δάση. Αποτελούν τμήματα μιας συνολικότερης πολιτικής, η οποία οδηγεί στο ξεπούλημα των φυσικών παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αυτή είναι και η λογική, την οποία προωθεί η πολιτική το ΥΠΟΤ, με την πίεση για αύξηση της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζοντάς το ως τεράστια επιτυχία, ως την καλύτερη εκδοχή του success story των κ. κ. Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σχόλια