default-image

"Οι αξίες του πολιτισμού ανάσα στην Ελληνική πραγματικότητα"

Ελλάδα
"Οι αξίες του πολιτισμού ανάσα στην Ελληνική πραγματικότητα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη χθεσινή, πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Γραμματικάκης τόνισε τη σημασία που θα έχει η θεσμική και οικονομική ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής ιδιαίτερα σε χώρες που, όπως η Ελλάδα, πλήττονται από την οικονομική κρίση. «Οι αιώνιες αξίες του πολιτισμού», είπε, «αποτελούν μια απαραίτητη ανάσα στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, που κυριαρχείται από τη δυσκολία επιβίωσης και τους φόβους για το μέλλον».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παρά την κρίση και τη δραματική περικοπή των προϋπολογισμών τους, οι επίσημοι Ελληνικοί θεσμοί στον πολιτισμό (το Φεστιβάλ Αθηνών, τα Εθνικά θέατρα, κ.ά.) εξακολουθούν να διακρίνονται για τα αξιόλογα επιτεύγματά τους. Ειδικότερα μάλιστα η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενόψει και της μεταφοράς της στο νέο Κέντρο Πολιτισμού που δημιουργεί το Ίδρυμα Νιάρχος, έχει κερδίσει την γενική αναγνώριση για τις πρωτοβουλίες της, το άνοιγμα της στο ευρύ κοινό και την ποιότητα των εκδηλώσεων της.

Ο κ. Γραμματικάκης ολοκλήρωσε την παρέμβαση του με αναφορά στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις, που παρά τις φοβερές δυσκολίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο», είπε, «στον κινηματογράφο, τη μουσική ή το θέατρο, νέοι άνθρωποι, με ελάχιστη η καθόλου οικονομική στήριξη, ανοίγουν δρόμους ποιότητας και ουσιαστικού προβληματισμού στις Τέχνες. Είναι λοιπόν καθήκον της επιτροπής μας, να δημιουργήσει τους θεσμούς και τα μέσα εκείνα, που θα δείξουν ότι η Ευρώπη δεν αδιαφορεί, αλλά αντίθετα σέβεται τις ανάγκες και την δημιουργική πνοή μιας νέας γενιάς δημιουργών που δίδουν άλλη διάσταση στον πολιτισμό».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News