default-image

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια

Οικονομία
Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τους εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την τρόικα ήλθε η ώρα και της Τράπεζας της Ελλάδος να ελέγξει με ακρίβεια τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των δανείων των τραπεζών που βρίσκονται σε καθυστέρηση ενημερώνουν την υπηρεσία που έχει δημιουργηθεί στην ΤτΕ υπό τον κ. Γιώργο Πάσχα, για τα προβληματικά άλλα και τα ενήμερα δάνεια ανά κατηγορία όπως για παράδειγμα στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Kεντρική Tράπεζα και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας θέλει να έχει πλήρη άποψη για τα δάνεια όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς σε λίγους μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress test και είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Το ζήτημα που απασχολεί την ΤτΕ είναι πως θα αξιολογηθούν ενήμερα, σήμερα, δάνεια τα οποία έχουν αναχρηματοδοτηθεί ή έχουν χαμηλές εξασφαλίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις οι τραπεζίτες έκαναν λόγο για ανάγκη μακροπρόθεσμων και τεχνοκρατικών λύσεων αναφορικά με τα NPLs, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλ. Τουρκολιάς ζήτησε από τους κ. Χαρδούβελη και Στουρνάρα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες.

Οι τράπεζες επαναφέρουν την παλαιά πρόταση για δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) στην οποία οι ίδιες θα εισφέρουν τα NPLs με ένα discount λίγο μεγαλύτερο από τις ειδικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει, ενώ εξειδικευμένα private equity funds θα βάλουν κεφάλαια και τεχνογνωσία για την αντιμετώπισή τους.

«Τα πρόσθετα φίλτρα που θα θέσει η ΤτΕ στο πανευρωπαϊκό stress test και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσουν το κλειδί για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όσον αφορά τις εγχώριες τράπεζες» σημειώνει τραπεζικός αναλυτής, τονίζοντας ότι αν επιλεγεί συνδυασμός πρόσθετων προβλέψεων για ενήμερα πλην όμως προβληματικά δάνεια και διοικητικού τύπου λύσεων για τα NPLs οι κεφαλαιακές ανάγκες ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News