default-image

Μετεξεταστέοι: Άνθρακες ο θησαυρός

Κρήτη
Μετεξεταστέοι: Άνθρακες ο θησαυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ κακό, όχι για το τίποτα, αλλά μόνο για το 5% των μετεξεταστέων της Α' τάξης των γενικών λυκείων της χώρας. Παρά τις προσδοκίες του υπουργείου Παιδείας, τα πρώτα στοιχεία της τέταρτης κατά σειρά βαθμολόγησης μέσα στο κατακαλόκαιρο δείχνουν ότι λίγα είναι τα παιδιά που σώζονται και δεν επανεξετάζονται το Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλου λυκείου του Ηρακλείου. Από τους 47 μετεξεταστέους του σχολείου, με την τέταρτη βαθμολόγηση "σώζονται" δύο και παραπέμπεται τελικά σε νέα εξέταση το Σεπτέμβριο το 45%.

Ο στόχος ήταν μετά την τελευταία τροποποίηση να "μένει" μόνο το 15% κάθε σχολείου, ποσοστό που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κατά τους επιτελείς του υπουργείου Παιδείας. Όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Αυτό που προς το παρόν διαφαίνεται είναι ότι με τις τρεις πρώτες διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των βαθμολογιών "σώθηκε" ένα 10% και με την τέταρτη άλλο ένα 5% των μαθητών.

«Όχι πολλοί»

Ακόμα και για αυτό το ποσοστό η βελτίωση καλώς έγινε, όπως εκτιμά ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Μανουσάκης. Ερωτηθείς για τα πρώτα στοιχεία της επαναβαθμολόγησης, που έχει αρχίσει στα σχολεία, αναφέρει: «Φαίνεται πως σώζονται κάποιοι μαθητές, αλλά όχι πολλοί».

Σχετικά με την πορεία της διαδικασίας έκδοσης νέων αποτελεσμάτων για τους μαθητές της Α' τάξης των Γενικών Λυκείων του Ηρακλείου, ο κ. Μανουσάκης αναφέρει: «Από το υπουργείο Παιδείας αλλάχθηκε ο αλγόριθμος υπολογισμού της βαθμολογίας και αρκετά σχολεία έχουν ήδη προχωρήσει στην έκδοση αποτελεσμάτων και στην ενημέρωση των παιδιών».  

Πάντως, η ενημέρωση τελικά αποδεικνύεται πιο εύκολη, καθώς με το σάλο που έχει γίνει γονείς και μαθητές έχουν ενημερωθεί για την πιθανότητα να μην είναι τελικά... μετεξεταστέοι. Αυτό έχει ως συνέπεια, χθες που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, να δεχτούν πολλούς μαθητές και γονείς που ζητούσαν να μάθουν αν τους αφορούν προσωπικά οι αλλαγές στα αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι για όλη αυτή την κατάσταση ακόμα δεν έχει κανείς αναλάβει την ευθύνη υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου. Ο ίδιος εκτιμά πως ήταν αναμενόμενο το γεγονός ότι δεν ευνοήθηκαν πολλά παιδιά, αφού «όλο το νέο λύκειο φτιάχτηκε έτσι και ψηφίστηκε για να φύγουν παιδιά. Ωστόσο, στη συνέχεια, επειδή η αποτυχία ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι περίμεναν, έκαναν τη μία αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης πίσω από την άλλη, προσπαθώντας να διαχειριστούν πολιτικά το θέμα και να μην ξεσηκωθούν γονείς και μαθητές.

Ο κ. Μάρκου υπολογίζει ότι είναι ζήτημα να σώθηκε από την τελευταία αλλαγή ένα 4% των μετεξεταστέων και επιμένει στην ανάγκη ανάληψης των ευθυνών. «Είναι δυνατόν να είναι τα παιδιά σε διακοπές και να μην ξέρουν αν είναι ή όχι μετεξεταστέοι; Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και όμως ακόμα την ευθύνη δεν την έχει αναλάβει κανείς».

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ αναφέρεται στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας "my school", μέσω του οποίου γίνεται πλέον η βαθμολόγηση. Όπως λέει, «αυτό το σύστημα είναι ο μεγάλος αδερφός. Χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας, αλλάζει τους αλγόριθμους της βαθμολόγησης, οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν τίποτα, οι γονείς δεν ενημερώνονται, κανείς δεν ξέρει τίποτα, μόνο το υπουργείο. Είναι φοβερά αυτά τα πράγματα».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News