default-image

Ενημέρωση από... τηλεφώνου για τους μετεξεταστέους

Κρήτη
Ενημέρωση από... τηλεφώνου για τους μετεξεταστέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από σήμερα 20.000 μετεξεταστέοι σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο. Περιμένουν να ακούσουν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής το διευθυντή του σχολείου να τους ενημερώνει ότι τελικά δε μένουν μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο. Η πιο αστεία καλοκαιρινή επιθεώρηση έχει στηθεί φέτος από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει καλοκαιριάτικα στην τέταρτη κατά σειρά αλλαγή του υπολογισμού του βαθμού προαγωγής από την α' στη β' λυκείου.

Πλέον όσοι συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμολογίας 12,5 σε οκτώ βασικά μαθήματα της α' λυκείου δε χρειάζεται να συγκεντρώνουν 10 σε καθένα χωριστά απ' αυτά. Έτσι, πολλά παιδιά, που με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα παραπέμπονταν σε νέα εξέταση το Σεπτέμβριο, τώρα παίρνουν στην επόμενη τάξη.

Το υπουργείο Παιδείας πρώτα "τσεκούρωσε" και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να "λειάνει" τη σφαγή με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, με τέσσερις αλλαγές στον τρόπο της βαθμολόγησης. Κατά την τρίτη αλλαγή σώθηκε το 5% των "κομμένων", οπότε χρειάστηκε και τέταρτη. Η τέταρτη υπολογίζουν ότι θα μειώσει τον τελικό αριθμό των μετεξεταστέων από 23% σε 15%.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκατοντάδες μαθητές που μεσολαβούν από το 15% ως το 23% κάπως πρέπει να ενημερωθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα παιδιά αυτά ήδη διαβάζουν ή ακόμα και κάνουν φροντιστήρια γνωρίζοντας πως έχουν μείνει μετεξεταστέοι.

Το πρόβλημα σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να το λύσει με το... τηλέφωνο. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ο αλγόριθμος υπολογισμού των βαθμολογιών στο ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Να επιστρέψει ο διευθυντής, μαζί με μερικούς καθηγητές στο σχολείο για να ξαναβγάλουν τις βαθμολογίες. Και μετά να αρχίσουν τα τηλέφωνα. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπάρχουν όμως άλλοι που εύχονται... καλό Σεπτέμβριο!

Ανευθυνότητα

«Περιμένω κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για όλο αυτό που έχει συμβεί», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Λάζαρος Μάρκου και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι δεν ανέμεναν τόσο μεγάλη αποτυχία στα ποσοστά. Μόνο στο Ηράκλειο έχουν μείνει μετεξεταστέοι γύρω στους 600 μαθητές. Τώρα προσπαθούν να κάνουν μια πολιτική διορθωτική κίνηση που δεν τους βγαίνει. Και φαίνεται αυτό καθώς έχουν αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας 4 φορές».

Ο κ. Μαρκου εκτιμά ότι το νέο λύκειο «ως λογική δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί με μαζική έξοδο από λύκεια και κατεύθυνση των μαθητών στην κατάρτιση. Γι' αυτό υπάρχουν τέσσερις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο λύκειο». Ο ίδιος εκτιμά ότι το υπουργείο Παιδείας πάει να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο, πράγμα που δεν οδηγεί πουθενά. Για την ΕΛΜΕ, όπως λέει ο κ. Μάρκου, μοναδική λύση είναι να πάρει το υπουργείο πίσω το νέο λύκειο.

Σχετικά με τις αντικειμενικές δυσκολίες στην αλλαγή των βαθμολογιών για 4η φορά και στην ενημέρωση των υποψηφίων, ο κ. Μάρκου αναφέρει: «Όπως και να έχει, είναι πρόβλημα. Και αν αυτό το πρόβλημα στα μικρά σχολεία είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, φανταστείτε τι γίνεται στα μεγάλα».

Ανάγκη

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Γιώργος Μανουσάκης εκτιμά ότι η νέα αλλαγή θα βοηθήσει αρκετούς μαθητές να περάσουν χωρίς νέα εξέταση την α' λυκείου. Χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη την άμεση επαναβαθμολόγηση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, «ώστε να ξέρουν τι θα κάνουν και τα παιδιά».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News