default-image

Κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών

Ελλάδα
Κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασισμένη να μην δεχθεί απαιτήσεις της τρόικας σε σειρά ζητημάτων που οι προτάσεις της είτε απέτυχαν, όπως στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία, είτε προκαλούν αδικαιολόγητη κοινωνική αναστάτωση είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το in.gr στην πολύωρη σύσκεψη που συγκλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συμφωνία Αντ.Σαμαρά, Ευ.Βενιζέλου και Γκ.Χαρδούβελη για την τακτική και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με ήρεμο, συναινετικό αλλά αποφασιστικό τρόπο να αλλάξει ο τρόπος που ελέγχει η τρόικα την πορεία του προγράμματος και να ανακτήσει πλήρως την ευθύνη για τις ασκούμενες πολιτικές και την κυριαρχία στη χώρα.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών, άλλωστε, ισχυροποιεί τη θέση της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.  

Στην ενημέρωση που έκανε στους συνεργάτες του έπειτα από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για όσα ζητήματα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και για όσα έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα δοθεί μάχη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις, οι αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ζητήματα, η επαναξιολόγηση των απολύσεων στις συγκοινωνίες, για την υποχρεωτική αξιολόγηση του 15% στις υπηρεσίες του δημοσίου που ζητεί η τρόικα - ένα μέτρο παράλογο και αντισυνταγματικό. 

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αναμένεται να σφίξουν τα λουριά και σε όσους υπουργούς δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και ακολουθούν προσωπική πολιτική, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο και πρόβλημα στην κυβέρνηση.  

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Χρ. Πρωτόπαπα να μιλήσει με τον Δημ. Σταμάτη και στη συνέχεια να συνεννοηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να προετοιμαστούν και να κατατεθούν τροπολογίες για τα παραπάνω ζητήματα ή για άλλες βελτιώσεις που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε επίσης από την ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκαθαριστεί στην κοινή γνώμη τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια και με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο μετατρέπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο  δεύτερο πεδίο μάχης μετά τη «μικρή» ΔΕΗ.

Μάλιστα στην εκδήλωση που οργανώνει η Κουμουνδούρου την Τετάρτη θα στείλει αντιπροσωπεία και η ΔΗΜΑΡ καθώς έχει τη μορφή διαλόγου με πολιτικές δυνάμεις και φορείς και όχι τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου κατά της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν αφορούν κατασχέσεις ή υπαγωγή σε funds των δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έχει υποστεί σειρά βελτιώσεων και δεν περιέχει συντελεστές δόμησης και χωροθετήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση ή να δημιουργείται χώρος για πολιτικά παιχνίδια.  

Ικανοποίηση στο Οικονομικό Επιτελείο

Ικανοποιημένα με την έκβαση των χθεσινών επαφών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας  πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται διατεθειμένοι να παράσχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο.

Είναι ενδεικτικό πως στην επιμονή της κυβέρνησης για «σταδιακή» μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με ελαφρύνσεις αρχικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στο αίτημα για διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και βελτίωση των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από το τρέχον έτος, η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις, ξεκαθάρισε ωστόσο πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και ως εκ τούτου να προγραμματισθούν εφεδρικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

Οι φοροελαφρύνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα δρομολογηθούν μετά το Σεπτέμβριο , ώστε να λάβουν υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τις πιθανές δικαστικές αποφάσεις που θα έχουν εκδοθεί μέχρι τότε και θα επηρεάζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο δείγμα φοροελαφρύνσεων θα δοθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ο οποίος αναμένεται να μειωθεί πριν τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News