default-image

Η ενέργεια στο τραπέζι τρόϊκας - Μανιάτη

Ελλάδα
Η ενέργεια στο τραπέζι τρόϊκας - Μανιάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «μικρή» ΔΕΗ, η αγορά φυσικού αερίου αλλά και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον απασχολούν από τις 10 το πρωί τη συνάντηση που έχει στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση πακέτου μέτρων με στόχο την διαρθρωτική αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τη η βελτίωση του ανταγωνισμού στην προμήθεια.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν από την κυβέρνηση να αποπληρώσει έως το τέλος του 2014 όλες τις καθυστερούμενες οφειλές του δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένων των χρεών της ΛΑΡΚΟ, ώστε να αρχίσει η εκκαθάριση των οφειλών στο σύστημα ηλεκτρισμού περιλαμβανομένων των παραγωγών του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, των παραγωγών ΑΠΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η τρόικα έχει ζητήσει ακόμη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να θεσπίσει και να θέσει σε λειτουργία την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή με το σχετικό μηχανισμό δημοπρασιών να είναι έτοιμος την 1η Σεπτεμβρίου. Στην ίδια βάση έχει ζητήσει την αναθεώρηση των δημοπρασιών αεριού ώστε  να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Ακόμη, η τρόικα δίνει βάρος και στην εφαρμογή του συμφωνημένου οδικού χάρτη για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου οργανισμού διατήρησης αποθεμάτων που πρέπει να λειτουργεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Τέλος, νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν στις 3 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News