Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας με επίκεντρο απολύσεις-αξιολόγηση

Διαθεσιμότητα, απολύσεις, αξιολόγηση υπαλλήλων, καθώς και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο ήταν τα αντικείμενα της δίωρης συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος η οποία αναγνωρίστηκε», σημείωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόχος των 15.000 απολύσεων για το 2014 θα τηρηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 7.500 δημόσιοι υπάλληλοι και απομένουν ακόμα 6.500. Παράλληλα, όπως δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έτσι και η πλευρά της τρόικας από την προηγούμενη φορά είχε δεσμευτεί να μην επιμείνει σε νέες απολύσεις για το 2015 και ως εκ τούτου δεν ετέθη κάποιο τέτοιο θέμα.

«Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει παλαιότερα γύρω στις 6.000 επιπλέον απολύσεις για την ερχόμενη χρονιά.

Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως για αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε - κατά βάση - μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ποσοτικούς στόχους», διαβεβαίωναν συνεργάτες του υπουργού, αντίθετα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ποιοτικά, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η λειτουργία των ΚΕΠ, ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων, η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν ετέθη θέμα μισθολογίου.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Κατά τη συνάντηση παρατηρήθηκε για μια ακόμη φορά διάσταση απόψεων μεταξύ του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.

Στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των γενικών διευθυντών «κάνει τη δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.

Εξάλλου, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Τέλος το θέμα της διαδημοτικής κινητικότητας θα συζητηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι και το αρμόδιο υπουργείο.

Σχόλια