Ελλάδα

"Προχωράμε βάσει συνολικού σχεδίου για την οικονομία"

«Το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο έχουμε και θα εφαρμόσουμε, συζητήσαμε σήμερα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σχέδιο φοροελαφρύνσεων παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της τρόικας, απάντησε πως «θα εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Σχεδόν 3,5 ώρες κράτησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Το βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και η άρνησή της για φοροελαφρύνσεις, αλλά και η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν πλέον με ποια τακτική θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς οι φοροελαφρύνσεις υπήρξαν προεκλογική τους δέσμευση και, με βάση την υπάρχουσα εικόνα, είναι εξόχως δύσκολο να υλοποιηθούν.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ανέλυσαν και την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο τελικά απεφεύχθη.

Εξερχόμενος του Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «συζητήσαμε όλο το πλαίσιο της οικονομίας, το γενικό πλαίσιο» ενώ, ερωτηθείς για τα φορολογικά μετά τις χθεσινές οδηγίες των ελεγκτών της τρόικας, απάντησε: «Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο, συγκεκριμένο και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει τώρα κάποιο θέμα για την τρόικα και απάντησε πως «όχι, δεν ανησυχώ».

Πρώτος είχε αποχωρήσει, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο κ. Στουρνάρας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως ενημέρωσε για την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την πορεία των οικονομικών πραγμάτων.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα απάντησε ότι «δεν μπήκα σε τέτοια θέματα». Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι από το Μαξίμου αποχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών.

Σχόλια