Ελλάδα

Επίθεση Σαμαρά στις "αδίστακτες συντεχνίες"

Στην εποχή της κυριαρχίας και των συντεχνιών βάζει τέλος η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο της μετωπικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση για τη μικρή ΔΕΗ. «Τέλειωσε η εποχή που οι αδίστακτες συντεχνίες κατέβαζαν διακόπτες, που έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, που παρέλυαν τις συγκοινωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist. «Αυτά τώρα αλλάζουν και η χώρα καθίσταται φιλική προς τις επενδύσεις» υπογράμμισε.  

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο «φωτογράφησε», σημειώνοντας ότι «τώρα κάποιοι προσπαθούν να ματαιώσουν την πρόοδο και σε αυτόν τομέα και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και βουλευτές της ΧΑ, τέτοιος αμοραλισμός, χέρι - χέρι με τους Χρυσαυγίτες οι δήθεν δημοκράτες, αντιστέκονται γιατί θέλουν να μείνουν ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο.»

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε για τη ΔΕΗ ότι η Ελλάδα έχει αργήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και αυτό της στοίχισε σε έλλειμμα ενέργειας, σε κόστος για τους καταναλωτές σε ανταγωνιστικότητα, ωστόσο εξήγησε ότι ο καταναλωτής επωφελείται από τον ανταγωνισμό και η κοινωνία το ίδιο. «Ό,τι κάνουμε με την ενέργεια είναι υποχρέωση της ΕΕ, όλες οι χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγουν τον τρόπο που τους παει περισσότερο για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και να απελευθερώσουν τον ανταγωνισμό» παρατήρησε, απαντώντας εμμέσως στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, καθώς αν ένας ζωντανός οργανισμός δεν προσαρμοστεί στο περιβάλλον πεθαίνει. «Είναι ζωτική ανάγκη όχι πολυτέλεια οι μεταρρυθμίσεις... Παλιότερα δεν μπορούσε κανείς ούτε καν να τις αποτολμήσει, ούτε τις πιο στοιχειώδεις... Η Ελλάδα παγιδευμένη σε εμμονές και αγκυλώσεις, μια ιδιόρρυθμη περίπτωση βαθύτατα ποτισμένη με κρατισμό, μια σοβιετικού τύπου οικονομία κολλημένη στις δοξασίες ενός ξεπερασμένου πρότυπου που οι κοινωνίες που το ασπάστηκαν είχαν καταρρεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την κριτική του στις συντεχνίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αντιστέκονται και στην αξιολόγηση στο δημόσιο, πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν θα καταφέρουν να την εμποδίσουν, όπως δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν και τις αποκρατικοποιήσεις».

Σχόλια