Ελλάδα

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τα αιτήματα για δημοψηφίσματα

Στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής παραπέμπονται οι προτάσεις για τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Από την έδρα ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί 6 αιτήματα υπογραφόμενα από 127 συνολικά βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας", σύμφωνα με τα οριζόμενα σε έκαστη αυτών.

Ξεχωριστά ανακοίνωσε ο κ. Δραγασάκης το αίτημα 12 βουλευτών του ΚΚΕ που ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και την κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», του γνωστού ως "μικρή ΔΕΗ".

Όπως αναφέρει το in.gr, η ανακοίνωση Δραγασάκη σε ό,τι αφορά τις προτάσεις και τις υπογραφές "μεταφράζεται" ως εξής:

Οι 6 προτάσεις με τις 127 υπογραφές αφορούν: ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, Ανεξάρτητοι Βουλευτές 14, ΔΗΜΑΡ 11, Χρυσή Αυγή 16 και την ξεχωριστή πρόταση του Β. Πολύδωρα. Ξεχωριστά ανακοινώθηκε η πρόταση του ΚΚΕ με 12 υπογραφές, κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο να μην προσμετρηθούν οι βουλευτές αυτοί με τους υπόλοιπους.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει για το εάν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών βουλευτών (120), αθροίζοντας ή μη τις υπογραφές, λαμβάνοντας υπόψη της τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, την οποία είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.

Η διάσκεψη των προέδρων θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για τη σύγκληση ή μη της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση καλείται να λάβει την τελική απόφαση.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις για δημοψήφισμα από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Μετά την κατάθεση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Ανεξάρτητων Βουλευτών και της Χρυσής Αυγής για τη συζήτηση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", στην οποία προχώρησαν μόλις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, την Πέμπτη τις δικές τους προτάσεις τους έστειλαν στον Ευ. Μεϊμαράκη το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρόταση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση  και κατάργηση του ν. 1914/1990,  του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας", του γνωστού ως "μικρή ΔΕΗ"».

Την πρόταση υπογράφουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης, Θανάσης Παφίλης και Σπύρος Χαλβατζής).

Η ΔΗΜΑΡ

HΔημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου νομοσχεδίου "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας", «με το οποίο επιχειρείται», όπως αναφέρει, «ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας Επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση "μικρής ΔΕΗ"». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών - ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης - του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε  αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της "μικρής ΔΕΗ". 

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες. Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας",  που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπογράφεται από 11 βουλευτές (Κουβέλης Φώτης, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Πανούσης Γιάννης, Ρεπούση Μαρία, Τσούκαλης Νίκος, Λυκούδης Σπύρος, Ξηροτύρη Ασημίνα, Φουντά Νίκη, Ψυρρας Θωμάς). Την πρόταση δεν υπογράφουν οι Γρ. Ψαριανός και Κατ. Μάρκου, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.

Πολύδωρας: «Ομοειδείς οι προτάσεις»

Καταθέτοντας την πρότασή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Πολύδωρας τόνισε ότι οι προτάσεις μπορούν να θεωρηθούν ομοειδείς.

Στην πρότασή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολύδωρας υπογραμμίζει ότι «από του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β') και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116)».

Εκτιμά, δε, ότι κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως, αντιθέτως κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν πρόεδρος της Βουλής).

Σχόλια