Ελλάδα

Β. Μεϊμαράκης: Στην κορυφή της ατζέντας η επίλυση του Κυπριακού

Στη κορυφή της διεθνούς ατζέντας της Ελλάδας θα παραμείνει η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στη Λευκωσία, σε εκδήλωση της κυπριακής Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μεϊμαράκης, διαβεβαίωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου συμπαρίστανται θερμά στον αγώνα για δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι, παρά την οικονομική κρίση που περνούν Κύπρος και Ελλάδα, «δεν υπάρχει κρίση αξιών και ούτε πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στα δημοκρατικά ιδεώδη και τους αγώνες για ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και ελευθερία». Σημείωσε ότι ο απανταχού Ελληνισμός στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση οριστικής λύσης, ενώ ανέφερε ότι απατήθηκαν «όσοι ισχυρίστηκαν ότι η οικονομική κρίση θα ελαστικοποιήσει τις θέσεις Κύπρου και Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει, επιτέλους, να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής δεν επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι, με κάθε ευκαιρία, στόχος είναι η αφύπνιση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, και η ανάδειξη της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, πρωτίστως ως ζητήματος εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- μέλους της ΕΕ.

Είπε, ακόμη, ότι ο κυπριακός λαός κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχοντας απέναντί του μια αδιάλλακτη πλευρά, που αποφεύγει να κάνει το μεγάλο βήμα παρά το γεγονός ότι επιδιώκει να ολοκληρώσει, όπως υποστηρίζει, την ενταξιακή της πορεία.

Συμπλήρωσε ότι η πορεία αυτή της Τουρκίας προϋποθέτει τον αμοιβαίο σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά και την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατήγγειλε την Τουρκία ότι στο Κυπριακό εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Σχόλια