Ελλάδα

"Παραλάβατε κράτος, παραδίδετε αποικία"

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο της "μικρής ΔΕΗ".

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας έναντι πινακίου φακής, από "μια λαϊκή μειοψηφία που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα".


«Κινείστε ως κυβέρνηση, στα σκοτάδια. Καταφεύγετε σε συκοφαντίες, δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα αλλά ούτε καν συζήτηση στη Βουλή», τόνισε κατά την παρέμβαση του στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα.«Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία. Αποικία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Αναλαμβάνεται μια ιστορική ευθύνη. Μας γυρνάτε 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της POWER. Και αυτή την απόφαση δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι, αλλά στο φως. Και ο κάθε βουλευτής θα αναλάβει την ευθύνη του», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.


«Μοναδικό σας κριτήριο είναι να προλάβετε να ξεπουλήσετε ότι απέμεινε από τον δημόσιο πλούτο και να δημιουργήσετε αρνητικά αποτελέσματα για την επόμενη κυβέρνηση. Η λογική σας είναι ότι αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να του αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία. Έρχεστε άρον άρον και ξεπουλάτε τον ενεργειακό τομέα της χώρας σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πριν τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας. Όσο όμως και να προφυλάσσεστε, και αυτό θα το μάθουν οι Έλληνες πολίτες».


Από πλευράς κυβερνήσεως, για «αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα.


Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβάλλει στον διάλογο αρνούμενη τα πάντα και τόνισε πως η συναίνεση, δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής.

«Κάθε άλλο κάθε παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντί για φόβος κυριαρχεί η πεποίθηση ότι κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής, ο κ. Μανιάτης αντέτεινε ότι το πόσο τιμάται μία δημόσια επιχείρηση, δεν το αποφασίζει ο ίδιος αλλά ένας ανεξάρτητος, παγκοσμίου κύρους, εκτιμητής που θα δώσει μία εύλογη τιμή η οποία θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Σχόλια