default-image

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου στον Φ. Κουβέλη

Ελλάδα
Απάντηση Ευ. Βενιζέλου στον Φ. Κουβέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για έναν προγραμματικό διάλογο. Στην απαντητική επιστολή, την οποία απέστειλε σήμερα στον κ. Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει τα εξής:

«Ευχαριστώ για την επιστολή σας που έλαβα χθες. Χαίρομαι γιατί, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Όπως ξέρετε, αυτή ήταν και είναι η σταθερή γραμμή μας. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, σε μια  ουσιαστική πολιτική και προγραμματική βάση. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε επίμονα  ώστε αυτό να γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Η Ελιά είναι ένα πρώτο βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Στην ίδια πάντα κατεύθυνση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης κινείται και η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής το Σάββατο.

Δεχόμαστε, συνεπώς,  την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ' επανάληψη διατυπώσει. Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της επιστολής σας περιλαμβάνει ζητήματα που προφανώς βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας. Είχα την ευκαιρία στις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς την ολοκληρωμένη  πρότασή μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Για την Ελλάδα μετά την κρίση και το μνημόνιο. Σημασία  έχει ότι προτείνουμε στον ελληνικό λαό να είναι ειλικρινές, αληθινό, υπεύθυνο, τεκμηριωμένο, εφικτό. Όταν μια προγραμματική πρόταση έχει τα στοιχεία αυτά και μαζί την αναγκαία  κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να είναι πραγματικά προοδευτική.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και  κεντρικό. Να είναι η μεγάλη κοίτη που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, τον λεγόμενο μικρό διπολισμό.

Σημασία όμως έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης.

Οι συνταγματικοί  θεσμοί, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νοιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, τους αφορά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News