default-image

Κατάληψη για τη μαύρη επέτειο και τη σχολική αποτυχία

Κρήτη
Κατάληψη για τη μαύρη επέτειο και τη σχολική αποτυχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κινητοποιήσεις γιορτάζουν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου την αυριανή μαύρη επέτειο της διαθεσιμότητας στον κλάδο τους. Το απόγευμα της 9ης Ιουλίου του 2013, η ελληνική κοινωνία μάθαινε από το διαδίκτυο ότι καταργούνται οι δημοφιλέστερες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ότι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 2.500 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Λίγο νωρίτερα, ο τότε Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εγκαινίαζε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ με πολλές ειδικότητες από εκείνες που καταργούνταν στη δημόσια εκπαίδευση...            

Ένα χρόνο μετά, από τους 2.500 εκπαιδευτικούς, περίπου 500 μετατράπηκαν σε διοικητικούς, στο όνομα του εξορθολογισμού. Κάποιοι εξωθήθηκαν πρόωρα στη σύνταξη, ενώ 1.800 βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, για 85 από αυτούς και χωρίς να έχει υπογραφεί απόλυση από κανένα, έχει σταματήσει η μισθοδοσία τους από τις 22 Μαρτίου.

Απέτυχε το 1/3 των μαθητών

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στην α' λυκείου, ήταν η αφορμή που έμειναν μετεξεταστέοι σχεδόν το 1/3 των μαθητών πανελλαδικά. Εκτίμηση των καθηγητών είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό τους δε θα καταφέρει να προαχθεί στη β' λυκείου με αποτέλεσμα να "εκδιωχτούν μαζικά" από τη τη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κατακεραύνωσαν το Υπουργείο

Για όλα τα παραπάνω έδωσαν συνέντευξη τύπου μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Νίκος Γαλάνης, Αντιγόνη Τρούλη, Αρετή Σπαχή, Λάζαρος Μάρκου, Βαγγέλης Πετράκης και η Μαρία Γραικού με την Άννα Λίβα, καθηγήτριες σε διαθεσιμότητα.

Όλοι τους κατακεραύνωσαν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και κάλεσαν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να παλέψουν προκειμένου να την ανατρέψουν. "Ένα τέτοιο σχολείο δεν πρέπει να ξαναλειτουργήσει το Σεπτέμβριο", τόνισαν. Και για να μη συμβεί αυτό χρειάζεται ενότητα στους αγώνες, όπως είπαν.

Πορεία και κατάληψη

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κάλεσαν τους συναδέλφους τους, τους γονείς και τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στις αυριανές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνίστανται σε:

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ελεύθερίας.

* Πορεία προς την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης και συμβολική κατάληψη - αποκλεισμός ως το βράδυ με παραμονή έξω από το χώρο.

* Συναυλία διαμαρτυρίας στον χώρο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης (στην αρχή της Λεωφόρου Κνωσού) με μαθητικά συγκροτήματα και εκπαιδευτικούς.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News