default-image

Τέσσερις αλλαγές για τις απεργίες προωθεί η κυβέρνηση

Οικονομία
Τέσσερις αλλαγές για τις απεργίες προωθεί η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί η κυβέρνηση, προωθώντας προς συζήτηση με την τρόικα τέσσερις βασικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 1264/1982) που ισχύει εδώ και 32 χρόνια.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ψηφιστεί στα τέλη του 2014, ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις απεργίες αλλάζει ριζικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων", θα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 51% των μελών των συνδικάτων προκειμένου να προχωρήσει κάποιος κλάδος σε απεργία.

Η τρόικα πιέζει για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.

2. Επιστρέφει η ανταπεργία (λοκάουτ), δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων.

4. Αλλάζει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Θα γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο ποιοι δικαιούνται άδειες και πώς αυτές θα χορηγούνται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Στόχος της κυβέρνησης η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου να υλοποιηθεί ως το τέλος του έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News