default-image

Έκτακτα ιατρεία και στις ιδιωτικές κλινικές με απόφαση Βορίδη

Ελλάδα
Έκτακτα ιατρεία και στις ιδιωτικές κλινικές με απόφαση Βορίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας στις ιδιωτικές δομές Υγείας δίνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων από τον εργασιακό φόρτο που συνεπάγονται χειρουργικές επεμβάσεις που δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία. 

Για το πού και πόσες Μονάδες θα ιδρυθούν, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πάμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», προσθέτοντας ότι εάν οι μονάδες αναπτυχθούν χωρίς προγραμματισμό, το αποτέλεσμα θα είναι στην πορεία να κλείσουν, καθώς δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Γρηγοράκος, διευκρίνισε ότι οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ, και θα εξυπηρετούν ιατρικά περιστατικά που απαιτούν ολιγόωρη παραμονή του ασθενή για ιατρική παρακολούθηση. 

Ο έλεγχος των μονάδων αυτών θα ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διοικητικών Περιφερειών, οι οποίες, όμως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γρηγοράκος, παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία «θα τα δούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (και η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), θα πρέπει αυτές να διασυνδέονται επιστημονικά με δημόσιο νοσοκομείο, για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών στη θεραπεία του ασθενή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκτίμησε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος από τη λειτουργία αυτών των μονάδων, καθώς σύμφωνα με μελέτη που επικαλέστηκε θα προκύψει μείωση του κόστους των ιατρικών πράξεων. 

Ο κ. Γρηγοράκος  επεσήμανε και την ανάγκη «να επαναπροσδιορισθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, καθώς και να προσαρμοσθούν οι ιδιώτες του χώρου της Υγείας στην νέα πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, o κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι οι τροπολογίες που αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και την έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, και οι οποίες κατετέθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες, θα επανέλθουν. 

«Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν επτά μήνες να πληρώσουν εφημερίες και οι γιατροί έχουν απόλυτο δίκιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εξηγώντας ότι με την τροπολογία που προωθείται, η πληρωμή θα γίνεται εντός δύο μηνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News