Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Συνδιάσκεψη στις 2-3 Σεπτεμβρίου

«Το χρονοδιάγραμμα του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα των γενικών πολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, και προανήγγειλε συνδιάσκεψη του κόμματός του στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα ο Ευάγγελος Βερνιζέλος τόνισε κατά την ομιλία του πως στις εκλογές του Μαΐου κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας και της ομαλής εθνικής πορείας προς την έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε ότι ο λαός απάντησε αρνητικά στο δίλημμα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αμφισβήτηση της κυβέρνηση και της εθνικής στρατηγικής.

«Το 8%», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «είναι ποσοστό ανάγκης, καθόλου ικανοποιητικό για μια παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ», αλλά, όπως τόνισε, η κρίση έφερε τα πάνω κάτω.

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ως νέο εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι, δηλαδή, το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά την αναφορά του στις εκλογές, μίλησε για παράγοντες της παράταξης οι οποίοι «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας» και ανέφερε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή "Ελιά". Πρόκειται, είπε, για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», και πρόσθεσε ότι η "Ελιά" είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.

Αλλαγή πολιτικής ζητούν χίλια στελέχη του ΠΑΣΟΚ - Σοσιαλιστικό το θέλει ο Κρεμαστινός

Ωστόσο δύο διαφορετικά κείμενα αποτυπώνουν το χάσμα στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο προέρχεται από πρωτοβουλία στελεχών με αναφορές στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο, που έχουν αποστασιοποιηθεί εμφανώς από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και το οποίο αναμένεται να υπογράψουν πάνω από 1.000 άτομα. Στο κείμενο, το οποίο έχει στην κατοχή της η "Εφημερίδα των Συντακτών", κατηγορείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συμπλήρωμα της Ν.Δ. ενώ όσοι το υπογράφουν ζητούν τερματισμό της σύμπραξης με τη Δεξιά «και τη μνημονιακότερη των μνημονίων πολιτική της».

Το δεύτερο κείμενο, που κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση, έχει τίτλο "Αν όχι τώρα, πότε" και υπογράφεται από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Παντελή Καψή, Αθηνά Δρέττα, Κώστα Σπηλιόπουλο και Θανάση Χειμωνά, ενώ ρόλο έχουν διατελέσει - χωρίς να υπογράφουν - οι Γιάννης Μανιάτης και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σημειώνεται τέλος ότι με επιστολή του στον πρόεδρο του Κινήματος, το γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητά διατήρηση του όρου «σοσιαλιστικό» στον τίτλο του κόμματος, χωρίς υποκατάστασή του «με ορολογίες από το φυτικό βασίλειο», όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ζητά τη διενέργεια ενός γνήσιου και αντιπροσωπευτικού συνεδρίου.

Σχόλια