default-image

Αύριο οι αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ με φόντο την επιστράτευση

Ελλάδα
Αύριο οι αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ με φόντο την επιστράτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεσημέρι της Κυριακής συνεδριάζει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση των εργαζομένων με δεδομένη πλέον την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους.

Πάντως ο Γιάννης Βρέντζος αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ μίλησε στο Ράδιο 9,84 για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, θέτοντας προ των ευθυνών τους και τους παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου, που δεν ανταποκρίθηκαν, όπως είπε, στο κάλεσμα για ενημέρωση από τους συνδικαλιστές με φόντο τις τραγικές, όπως λένε, αλλαγές που θα επιφέρει στους καταναλωτές η μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της Επιχείρησης.Η δικαστική απόφαση, που έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ παράνομη και καταχρηστική, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται 14 μονάδες της ΔΕΗ, ωστόσο, δεν προβλέπονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση για τις επόμενες ώρες.

ΓΕΝΟΠ: Ο αγώνας πέτυχε και θα συνεχιστεί

«Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί» ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Σάββατο.

Κατά πληροφορίες, προτάσεις να αγνοήσουν ή να «σκίσουν» οι εργαζόμενοι τα φύλλα επίταξης δεν υιοθετήθηκαν.

Ωστόσο ο Νίκος Φωτόπουλος, τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φύλλο, προκαλώντας τον πρωθυπουργό «να τον απολύσει».

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.»

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

» Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

» Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά αναγκαία» την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, με στόχο την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη 'μικρή ΔΕΗ' συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Σε καταδίκη του κρατικού αυταρχισμού και στην μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ κάλεσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το Σάββατο στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Στόμιο της Λάρισας.

Newsroom ΔΟΛ,

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News