Ελλάδα

Φαρμακοποιοί: "Όχι" σε 24ωρη απεργία, "ναι" σε αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια των προέδρων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η πρόταση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουλίου, με φόντο τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κατά 15% μεσοσταθμικά που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με την τρόικα.

Πάντως, οι φαρμακοποιοί έκαναν λόγο για αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις, και κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, διαμηνύοντας ότι παραμένουν σε εγρήγορση και ότι δε θα αποδεχτούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.

Σε συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας έδωσαν διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου μέχρι την έναρξη εφαρμογής της επίμαχης υπουργικής απόφασης, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και το εν λόγω θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μειώσεις στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19%, αν συνυπολογιστεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).

Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δε θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%, ποσοστό με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο κλάδος των φαρμακοποιών.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρά και στην απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ ο πρόεδρός του διατύπωσε τις ακόλουθες προτάσεις για τη στήριξη των φαρμακείων:

- Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.

- Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

- Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

- Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο ώριο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.) και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.

Να νομοθετηθούν:

- Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ

- Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

- Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.

- Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.).

Σχόλια