Ελλάδα

Την Κυριακή οι οριστικές αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ για την επιστράτευση

Για αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι μετατέθηκε η σύγκληση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων. Νωρίτερα το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Επιχείρησης Παντελή Καραλευθέρη.

Είχε προηγηθεί η απόφαση των εργαζόμενων να μην εφαρμόσουν τη χθεσινή δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ΔΕΗ αναμένει μετά την επίδοση των φύλλων πορείας οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί να έχουν επανέλθει όλες οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

Μιλώντας στο "Σκάι" ο κ. Καραλευθέρης χαρακτήρισε ως «υπερβολική και λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση».

«Είτε θα σκίσουν τα φύλλα πορείας είτε θα τα πάρουν και θα τρέξουν στη δουλειά, αυτό θα το αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», σχολίασε ο κ. Καραλευθέρης αφήνοντας αιχμές για σχετικές δηλώσεις του τέως προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Φωτόπουλου.

«Καλά θα κάνει να χαμηλώσει τους τόνους η κ. Βούλτεψη. Από τους τόνους αυτούς επωφελείται μόνον ο Τσίπρας», ανέφερε ακόμη το στέλεχος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για τις δηλώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Από την πλευρά της, η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός συστήματος και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ μετά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Το Σωματείο εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε πάντως στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δε θα πάνε στις δουλειές τους όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμα θερμική μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η υδροηλεκτρική ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900 MW περίπου. Οι συνδικαλιστές φέρονται έτοιμοι να θέσουν εκτός λειτουργίας και νέα μονάδα του ΑΗΣ Λαυρίου.

Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προβλέπει προς το παρόν περικοπές ρεύματος λόγω της χαμηλής ζήτησης.

«Η απεργία ήταν υποκινούμενη»

«Η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σε όλους τους τόνους είχαμε πει ότι θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον», τόνισε μιλώντας στο "Σκάι" η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Ο νόμος θα επιβληθεί. Υπάρχει κυβέρνηση, χώρα, λαός και δε κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει ο συνδικαλιστής για την κυβερνητική πολιτική», διεμήνυσε.

Η αντίδραση της ΔΕΗ

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7).

«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σχόλια