Ελλάδα

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη "μικρή" ΔΕΗ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη "μικρή" ΔΕΗ.

Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, σήμερα το μεσημέρι, επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η διοίκηση της Επιχείρησης, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου. Σε περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική, οι συνδικαλιστές διαμηνύουν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος προκειμένου αμέσως να αρχίσουν να διανέμονται τα φύλλα πορείας στους εργαζομένους και η ΔΕΗ να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος, οι μονάδες παραγωγής που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ παραμένουν στις 13, ενώ η ζήτηση ρεύματος είναι λίγο μειωμένη λόγω των ανέμων που ρίχνουν τη θερμοκρασία και κατ' επέκταση τη ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει κάποια αλλαγή είτε στο μέτωπο της παραγωγής είτε της ζήτησης, θα γίνουν περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος.

Για τις βραδινές ώρες, αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περικοπές (όπως έγιναν και το βράδυ της Πέμπτης) καθώς λείπει από το σύστημα η εισροή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Σχόλια