default-image

''Στο εθνικό πρόγραμμα να περάσει ο εμβολιασμός για την μηνιγγίτιδα''

Ελλάδα
''Στο εθνικό πρόγραμμα να περάσει ο εμβολιασμός για την μηνιγγίτιδα''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκκοκου της οροομάδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων. Η διασφάλιση από το κράτος της καθολικής και δωρεάν διάθεσης των εμβολίων σε όλο τον πληθυσμό μπορούν να τον θωρακίσουν πιο αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις σοβαρών ασθενειών. Θεωρούμε ότι κάθε νέα ανακάλυψη στον τομέα των εμβολίων, μετά τους ενδεδειγμένους ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C. Η εφαρμογή αυτού του εμβολίου έχει συμβάλλει στον τεράστιο περιορισμό της νόσου από αυτόν τον τύπο της μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια της ζωής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου το 10% των ατόμων που προσβάλλονται καταλήγει ενώ περίπου το 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες.

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στην κυκλοφορία νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β». Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οφείλεται στο γεγονός ότι δε λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες, με λεηλατημένο το εισόδημά τους, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιες την αγορά του εμβολίου που η κάθε δόση κοστίζει περίπου 120€, ενώ αρκετές δε μπορούν καν να το αξιοποιήσουν, με προφανείς τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πως τοποθετείται στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι Βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Γιώργος Λαμπρούλης

Γιάννης Γκιόκας

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Σπύρος Χαλβατζής

Ερώτηση Γιάννη Γκιόκα για το ΚΕΘΕΑ

Η προσφορά του ΚΕΘΕΑ στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ και τζόγο είναι γνωστή και όχι μόνο στη χώρα μας.

Διαθέτει πάνω από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα σ' όλη την Ελλάδα. Το 2013 πάνω από 13.500 άτομα χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους έλαβαν θεραπευτικές υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ.

Επίσης πάνω από 10.000 άτομα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να καλύψει όλο αυτό το δίκτυο με 480 μόνο εργαζόμενους (426 πλήρους και 54 μερικής απασχόλησης) και με κουτσουρεμένη κρατική επιχορήγηση (18 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρόβλημα των ναρκωτικών αυξάνεται και οι συνέπειες του είναι τραγικές, το ΚΕΘΕΑ έχει να κάνει προσλήψεις 7 χρόνια και το προσωπικό του μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Τα αιτήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας για υπηρεσίες είναι εκρηκτικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόληψη προσωπικού για τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και τη στελέχωση των δημόσιων δομών;

Θα δοθούν κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες απεξάρτησης και να επεκταθούν όπου χρειάζεται;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News