default-image

Πανελλαδικές: Άνοδος βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Ελλάδα
Πανελλαδικές: Άνοδος βάσεων στις περιζήτητες σχολές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη άνοδο στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, οριακή άνοδο στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο, ενώ κατακόρυφη πτώση στο πέμπτο καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις βάσεις των πανελλαδικών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Παράλληλα, σημαντική άνοδος παρατηρείται στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", η εισαγωγή στην πλέον υψηλόβαθμη σχολή, την Ιατρική Αθηνών, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει πάνω από 19.000 μονάδες (όριο κάτω από το οποίο βρέθηκε πέρυσι η βάση της σχολής - στις 18.916 μονάδες - για πρώτη φορά μετά το 2002, όταν "κατρακύλησε" στις 18.835 μονάδες). Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει με τις βάσεις άλλων περιζήτητων σχολών, όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, που θα διαμορφωθούν στις 19.000 μονάδες. Και αυτό διότι οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό των αριστούχων με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 9,48% έναντι 5,7% πέρυσι. Αντίστροφα, μειώθηκε περί τους 5.000 ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμό κάτω από 10 (23.896 έναντι 28.645 πέρυσι), κάτι που θα ωθήσει ανοδικά το "κατώφλι" εισαγωγής, που πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες, σε ΤΕΙ. Συνολικά, όπως γράφει η εφημερίδα, οι βάσεις θα κινηθούν με διαφορετικές "ταχύτητες" και πρόσημο, καθώς θα συναρτηθούν με τη ζήτηση και τις αυξομειώσεις στον αριθμό των θέσεων σε κάθε σχολή.

Εκτός από την άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα... ρετιρέ των σχολών, θα καταγραφεί άνοδος και στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15.

(Πηγή: "Καθημερινή")

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News