default-image

Μ.Βορίδης: Χρέος μας η μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών

Ελλάδα
Μ.Βορίδης: Χρέος μας η μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών «ήταν υποχρέωση της χώρας, είχε τεθεί και αναληφθεί όταν έγινε η πρώτη συμφωνία με τους δανειστές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Μάκης Βορίδης.

«Τότε, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν 23%, το οποίο παρέμενε σταθερό μέχρι σήμερα και είχε αναληφθεί η υποχρέωση να μειωθεί στο 15%» ανέφερε.

«Θα μειωθεί και η τιμή των φαρμάκων, επομένως έχει και ένα συγκεκριμένο όφελος ο καταναλωτής και βεβαίως θα μειωθεί και το κόστος που υπάρχει στο Δημόσιο, υπό την έννοια της αποζημιώσεως των φαρμάκων, πρόσθεσε . 

»Το 23% έπρεπε να γίνει 15% και στην πραγματικότητα εκείνο που έγινε είναι ότι το 21% έγινε 19%. Ο στόχος εκπληρώνεται διότι δίνουμε πρόσβαση στα λεγόμενα ΦΥΚ, τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, ακριβά φάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα δεν βγαίνανε στα φαρμακεία. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα, πλέον, στους φαρμακοποιούς να πουλούν αυτά τα φάρμακα με διπλό κέρδος.

Κέρδος για τους φαρμακοποιούς, γιατί αυξάνει τον κύκλο εργασιών με ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά και το πιο σημαντικό, που είναι το κέρδος για τους χρήστες των φαρμάκων αυτών, που ενώ τώρα έπρεπε να τα παίρνουν σε συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ξαφνικά έχουν πρόσβαση σε μία ευρύτερη αγορά φαρμακείων και επομένως διευκολύνονται στην πρόσβασή τους και στην απόκτηση αυτών των φαρμάκων» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα φάρμακα μειώνουν πολύ σημαντικά το ποσοστό κέρδους, γιατί αυτά έχουν μικρό ποσοστό κέρδους επειδή είναι ακριβά. Άρα επηρεάζουν το συνολικό ποσοστό κέρδους κατεβάζοντάς το στο 15,6% και έτσι εκπληρώνεται ο στόχος και η δέσμευση που είχαμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News