Ελλάδα

Πρόταση για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας Παρευξείνιων Κρατών

Πρόταση για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας των χωρών-μελών των Παρευξείνιων Κρατών κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, σε ομιλία του στην εκδήλωση των κοινοβουλίων Ελλάδας-Γεωργίας, που έγινε στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αφορούσε τη 2η Διάσκεψη για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Ο κ. Σιούφας επανέλαβε την πρότασή του - την οποία είχε καταθέσει όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής αλλά και υπουργός Ανάπτυξης - για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ιδρυθεί ενεργειακή κοινότητα των Παρευξείνιων Κρατών, κατά το πρότυπο που ισχύει για την αντίστοιχη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής «η ενέργεια ήταν και είναι σημαντικός παράγοντας για όλα τα κράτη. Πολύ περισσότερο για εκείνα που έχουν μεγάλη εξάρτηση από ενεργειακούς πόρους. Και αυτές μου τις προτάσεις συνεχίζω να τις στηρίζω και γι' αυτό τις επανακαταθέτω και σήμερα εδώ, για να αξιοποιηθούν, αφού και αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα προεδρεύει στον ΟΣΕΠ και σε κυβερνητικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Σιούφας είπε τα εξής:

«Χαιρετίζω τις εργασίες της 2ης Διάσκεψης για την αναβίωση της Αργοναυτικής

εκστρατείας που γίνεται με πρωτοβουλία των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Γεωργίας.

Καταρχάς θα πρέπει να συγχαρώ τον Γιώργο Σούρλα που υπήρξε ο εμπνευστής της ιδέας της αναβίωσης της Αργοναυτικής Εκστρατείας ως γέφυρα που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις χώρες μας και τους λαούς μας.

Ήταν εκείνος που ως αντιπρόεδρος της Βουλής, στις αρχές του 2008, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία. Μια πρόταση που με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα.

Έτσι στις 12 και 13 Ιουνίου του 2008, με συνδιοργανωτή τη Βουλή των Ελλήνων, έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Βόλο η πρώτη φάση της αναβίωσης της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Λίγες ημέρες πριν, στην Αθήνα, η Βουλή των Ελλήνων, διαδεχόμενη στην Προεδρία το Κοινοβούλιο της Γεωργίας, διοργάνωσε την 31η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, τη PABSEC.

Είχα τότε καταθέσει κατά τη διάρκεια της θητείας μου, και ως πρόεδρος της Βουλής και ως υπουργός Ανάπτυξης τις προτάσεις, να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας των Παρευξείνιων χωρών, κατά το πρότυπο της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη στις ελληνικές πρωτοβουλίες και η συνθήκη υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου του 2005.

Η ενέργεια ήταν και είναι σημαντικός παράγοντας για όλα τα κράτη. Πολύ περισσότερο για εκείνα που έχουν μεγάλη εξάρτηση από ενεργειακούς πόρους. Και αυτές μου τις προτάσεις συνεχίζω να τις στηρίζω και γι' αυτό τις επανακαταθέτω και σήμερα εδώ, για να αξιοποιηθούν, αφού και αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα προεδρεύει στον ΟΣΕΠ και σε κυβερνητικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πρόσθετα, πίστευα και πιστεύω ότι η κοινοβουλευτικής διπλωματία μπορεί όχι μόνο να λειτουργεί συμπληρωματικά στη διπλωματία των κυβερνήσεων, αλλά και να ανοίγει δικούς της δρόμους για την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών και των λαών τους.

Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν στις τεράστιες προοπτικές της συνεργασίας των παρευξείνιων χωρών. Και ιδιαίτερα στη συνεργασία της Ελλάδας και της Γεωργίας που συνδέονται με ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς. Και που έχουν σήμερα ως ισχυρό συνδετικό κρίκο την ευάριθμη παρουσία των, ελληνικής καταγωγής, πολιτών της Γεωργίας αλλά και τα μέλη της γεωργιανής κοινότητας που εργάζονται στη χώρα μας.

Θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα όσα είπα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αργοναυτική Εκστρατεία, γιατί είναι πάντα επίκαιρα: "Η αναζήτηση της διασταύρωσης του μύθου με την ιστορία και η προβολή της στο σύγχρονο κόσμο είναι θεμελιώδης και για εθνική αυτογνωσία και για εφαλτήριο κοινών προσπαθειών.

Οι Έλληνες είχαμε πάντοτε την περιέργεια αλλά και τη γοητεία της αναζήτησης, μιας αναζήτησης που εξελισσόταν σε πολιτισμική συνάντηση, νέους χώρους εγκατάστασης για ζωή και δράση αλλά και για εμπορική δραστηριότητα. Αυτός ο μύθος είναι η έκφραση της ιστορίας μας. Τολμηροί θαλασσοπόροι διέσχιζαν ανά τους αιώνες τον Εύξεινο Πόντο, τη Μεσόγειο αλλά και ωκεανούς, ακόμα και πέρα από αυτούς, οδηγημένοι από το μύθο και την ιστορία της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Γινόμασταν έτσι ανά τους αιώνες επικοινωνιακοί φορείς αλλά και δημιουργοί πολιτισμού. Η συνάντηση με την Ανατολή μάς έδωσε στοιχεία γλώσσας, θρησκείας, πολιτισμού που με το δικό μας τρόπο επεξεργαστήκαμε, ενσωματώσαμε και τα μεταφέραμε στη Δύση. Η Αργοναυτική Εκστρατεία ήταν και είναι και ιστορία αλλά και μύθος, μύθος όμως οδηγός, γεμάτος μυστήριο και γεμάτος συμβολισμούς".

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου, συγχαίρω τους σημερινούς προέδρους των δύο κοινοβουλίων και τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας που συνεχίζουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον Γιώργο Σούρλα το 2008, και φυσικά και όλους τους συντελεστές της αναβίωσης της Αργοναυτικής Εκστρατείας, τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου "Αργώ"».

Σχόλια