Ελλάδα

Κατέβασε τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ - Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 μεγαβάτ, λόγω των κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Από τις 11.00 έως τις 14.00 εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος μίας ώρας ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι οι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο. Η ισχύς που λείπει από το σύστημα είναι 3.400 μεγαβάτ.

Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.

Η ΔΕΗ ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η απεργία

Αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ.

Η συζήτηση της αγωγής ορίστηκε για σήμερα στη μία το μεσημέρι.

Πού θα γίνουν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος

Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα κατά το χρονικό διάστημα από 11.00' έως 14.00', αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Το συνημμένο πρόγραμμα περικοπών που ανακοινώνεται, μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, επισημαίνεται ότι είναι απολύτως ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας) και οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης του προγράμματος περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολής του.

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

Εντωμεταξύ, παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το ethnos.gr, για το νομοσχέδιο που αφορά τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ" διοργάνωσε, το πρωί, έξω από τα υποκατάστημα της ΔΕΗ, επί της οδού Τσιμισκή, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας που θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ethnos.gr, τονίζει ότι η νέα εταιρεία θα πάρει από τη μητρική πελατολόγιο με δύο εκατομμύρια καταναλωτές και τρεις χιλιάδες από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ θα ακολουθήσει η πώληση μέρους 17% από τη μητρική εταιρεία σε "στρατηγικό επενδυτή". Γίνεται, άλλωστε, λόγος για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προτείνεται η ύπαρξη ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα σε όλους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα.

Απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης διοργάνωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κοζάνης ενάντια στην πώληση της μικρής ΔΕΗ, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης και στον Εμπορικό Σύλλογο. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κατάθεση ψηφίσματος.

Απειλεί με επιστράτευση η κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ αφήνει η κυβέρνηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη να επανέρχεται σήμερα με νέα δήλωση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τον σχεδιασμό του για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ παράλληλα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση (ΣΥΡΙΖΑ και ΓΕΝΟΠ) ότι δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και στο μέτρο της επιστράτευσης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τη θέση ότι η ΔΕΗ δεν ανήκει στους συνδικαλιστές και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εφόσον υπάρξουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος εξέφρασε μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους καταναλωτές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ συστήνει στους καταναλωτές:

• Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ' όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

• Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

• Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

• Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

• Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Σχόλια