Ελλάδα

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του Έλληνα προξένου

Η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- Φράξια Μηδενιστών» ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στις 2 τα ξημερώματα στο αυτοκίνητο του Έλληνα πρόξενου στο Βερολίνο, Άρη Ραδιόπουλου.

Οι συντάκτες της προκήρυξης στον τίτλο του κειμένου αναφέρουν: «Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από την καταστροφή του κτήνους το οποίο συντηρεί το σύστημα» και κάνουν λόγο για χρήση αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ αναφέρονται στην ανέγερση νέων φυλακών υψηλής ασφαλείας και στον θάνατο του Ιλία Καρέλι ο οποίος, όπως αναφέρεται, «δολοφονήθηκε από δολοφόνους που ονομάζονται φύλακες φυλακών».  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες ο αλβανός ισοβίτης είχε σκοτώσει υπάλληλο στις φυλακές της Νιγρίτας και κατόπιν κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου, όπως εικάζεται, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επίσης οι συντάκτες της επίθεσης εκφράζουν  την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς πείνας στις ελληνικές φυλακές.

Αναφερόμενος στην επίθεση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι «κάθε παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, η οποία προβλέπει την πλήρη προστασία ξένων διπλωματών στη Γερμανία, είναι για τη γερμανική κυβέρνηση μια πολύ σοβαρή υπόθεση».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είχε πλήρη εικόνα του περιστατικού, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας του κρατιδίου Βερολίνου, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το γεγονός ότι επρόκειτο για το τρίτο ανάλογο περιστατικό έχει άλλες προεκτάσεις, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο κ. Σέφερ δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στις αρμόδιες Αρχές του κρατιδίου του Βερολίνου.

«Δεν θέλω να αποποιηθώ την ευθύνη για τη σχέση με τους ξένους διπλωμάτες. Για άλλη μια φορά, το παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά και θα κάνουμε ο,τιδήποτε απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ελλήνων και των άλλων διπλωματών στη Γερμανία και στο Βερολίνο» κατέληξε ο κ. Σέφερ.

Από την πλευρά των αστυνομικών Αρχών του Βερολίνου, η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle (DW) μεταφέρει ότι το τμήμα που είναι αρμόδιο για ποινικές πράξεις με πολιτικό κίνητρο αποδίδει εξαιρετική βαρύτητα στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η υπηρεσία διευκρινίζει ότι και στις δύο άλλες περιπτώσεις εμπρησμού αυτοκινήτων Ελλήνων διπλωματών στη γερμανική πρωτεύουσα είχαν δημοσιευθεί προκηρύξεις οργανώσεων, με τις οποίες αναλάμβαναν την ευθύνη, που δεν ήταν όμως οι «Πυρήνες». Η πρώτη επίθεση, αναφέρει η DW, έγινε τον Οκτώβριο του 2012 και αφορούσε το αυτοκίνητο του ακολούθου Άμυνας, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε φέτος το Πάσχα και είχε ως στόχο το αυτοκίνητο της υπεύθυνης του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας.

Σχόλια