Ελλάδα

Γλέζος σε Μάρτιν Σουλτς: "Κάνε πράξη έστω το 1% όσων υποσχέθηκες"

Να κάνει πράξη έστω κάποια από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Σε παρέμβαση του επί διαδικαστικού, στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, ο Μανώλης Γλέζος, αφού συνεχάρη τον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του, τον κάλεσε να κάνει πράξη «έστω το 1%» απ' αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία χτυπάει την πόρτα μας, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτή τη πόρτα ναι ή όχι;» διερωτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος προβαίνοντας στη διαπίστωση ότι, «σήμερα, το ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκεται υπό κατοχή ξένων στρατευμάτων».

«Γλέζος ο πιο ηλικιωμένος και Ζαγοράκης ο πιο αθλητικός ευρωβουλευτής»

Χθες, την παρθενική τους εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο έκαναν οι Μανώλης Γλέζος και Θοδωρής Ζαγοράκης, προκαλώντας το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ.

Ανάμεσα στους νέους ευρωβουλευτές που επέλεξε να σχολιάσει η Die Welt ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ως ο πιο ηλικιωμένος όλων των ευρωβουλευτών, και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ως ο πιο αθλητικός.

«Τι μπορεί να φέρει ακόμη η πολιτική σε έναν που έχει ήδη γράψει ιστορία;», αναρωτιέται ο Γερμανός αρθρογράφος για τον Μανώλη Γλέζο, υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτός που το 1941 κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. «Ο Γλέζος ήταν πάντα αριστερός. Στις ευρωεκλογές κατέβηκε με το ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη δεκαετία του '80 ανήκε στο ΠΑΣΟΚ».

Για τον Ζαγοράκη η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι επελέγη το 2004 ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004 και ήταν ο αρχηγός της ελληνική ομάδας που νίκησε. «Στις ευρωεκλογές κατέβηκε με τη Ν.Δ. και εξελέγη», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. «Ως ευρωβουλευτής θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό - μάλιστα είπε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η βία και ο ρατσισμός στο γήπεδα και να γίνουν επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές».

Την τιμητική του έχει ο Μανώλης Γλέζος και στην Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Εάν υπήρχε ακόμη το έθιμο ο πιο ηλικιωμένος ευρωβουλευτής του σώματος να προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση, είναι σίγουρο ότι ο Μανώλης Γλέζος θα έβγαζε σήμερα μια εντυπωσιακή ομιλία», σημειώνει η Γερμανίδα αρθρογράφος της Suddeutsche Zeitung. «Αλλά το 2009 άλλαξε ο κανονισμός, για να αποφευχθεί τυχόν σκάνδαλο σε περίπτωση που προήδρευε τότε ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν, γεννηθείς το 1928. Έτσι, η τιμωρία ενός ακροδεξιού λαϊκιστή πλήττει έναν αριστερό, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των νεοναζιστικών εγκλημάτων». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Γλέζος είπε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πλατφόρμα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο (…) Η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να πετά με το αεροπλάνο, αλλά το Στρασβούργο είναι προσβάσιμο με το τρένο και το πλοίο, όπως έχει επανειλημμένα πει», καταλήγει το άρθρο.

Σχόλια