Ελλάδα

Πιο κοντά στο όνειρο - Γνωρίστε τους αριστούχους

Με την ανακοίνωση χθες των βαθμολογιών των πανελλαδικών, πήρε τέλος η αγωνία χιλιάδων μαθητών της τρίτης λυκείου, που έμαθαν την επίδοσή τουςκαι πλέον γνωρίζουν αν έχουν πιθανότητες να περάσουν στη σχολή που επιθυμούσαν. Χθες το Neakriti.gr παρουσίασε τους επιτυχόντες και ακολουθεί σήμερα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Από τη 1 μετά το μεσημέρι αναρτήθηκαν σταδιακά στα λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες των μαθητών. Παράλληλα, ο κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://results.it.minedu.gov.gr να δει τους βαθμούς του, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό του και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. Α και των ΕΠΑ.Λ. Β (μαθήματα ειδικότητας) θα ανακοινωθούν σήμερα 2 Ιουλίου.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 4-7-2014 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Επισημαίνεται, τέλος, ότι μέχρι αύριο Πέμπτη 3-7-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση).

Από την Πέμπτη 3-7-2014 ως τη Δευτέρα 14-7-2014 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Πιο κοντά στο όνειρο

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία των μαθητών που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στη ζωή, μαζί με την αγωνιώδη αναμονή για τη βαθμολογία, έλαβε τέλος. Οι μαθητές έμαθαν τους βαθμούς τους στις πανελλαδικές και πλέον θα κληθούν να επιλέξουν σχολή και να... ελπίζουν (τουλάχιστον όσοι δεν έχουν πιάσει πολύ υψηλές επιδόσεις) ότι οι βάσεις θα κυμανθούν σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν.

Η εφημερίδα "Ν.Κ.", θέλοντας να τιμήσει αυτά τα παιδιά για τις προσπάθειές τους, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις απαίτησαν πολύ κόπο και πάρα πολύ διάβασμα, αφιερώνει το κείμενο στους καλύτερους μαθητές και τις καλύτερες μαθήτριες. Σε εκείνους που με τις επιδόσεις τους εξασφαλίζουν μια θέση (και συνήθως... μια από τις πρώτες) στη σχολή της επιλογής τους και ατενίζουν πλέον το μέλλον με αισιοδοξία.

Κοινός τόπος στις δηλώσεις των μαθητών που φιλοξενούμε σήμερα είναι η αισιοδοξία για το μέλλον, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Μιλάμε, άλλωστε, για νέα παιδιά, που έχουν μάθει από μικρά να ανταποκρίνονται σε δύσκολες και απαιτητικές αποστολές.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τι είπαν αυτά τα παιδιά στη "Ν.Κ.".

Εμείς να τους συγχαρούμε και να τους ευχηθούμε καλές σπουδές και μια αξιοσημείωτη πορεία στη ζωή! Το αξίζουν!

Ορέστης Καπαρουνάκης 19.427 μόρια,Καπετανάκειο

«Χρειάζεται σταθερό και συστηματικό διάβασμα, ενώ ήμουν συνεχώς συνεπής στις υποχρεώσεις μου και προσπάθησα να μη χάσω την προσωπική μου ζωή. Φρόντισα να μη με φάει το διάβασμα. Συγκέντρωσα 19.427 μόρια για το Πολυτεχνείο Αθήνας, που είναι πρώτη μου επιλογή, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών».

Αντώνης Μοχιανάκης-Καραμπατζάκης 19.554 μόρια, 2ο Λύκειο

«Επιθυμώ να φοιτήσω στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, συγκεντρώνοντας 19.554 μόρια.

Αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, ο κάθε μαθητής είναι ένα πρόγραμμα διαβάσματος, υπομονή και επιμονή στο στόχο, καλή ψυχολογία και δραστηριότητες που τον χαλαρώνουν. Εγώ συνέχισα, για παράδειγμα, την ενασχόλησή μου με τη μουσική».

Χριστίνα Εφραίμογλου Μόρια 19.276 8ο Λύκειο Ηρακλείου

«Στοχεύω να περάσω στο Βιολογικό Ηρακλείου καθότι ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα και λατρεύω τη θάλασσα. Επίσης ένας οικογενειακός γνωστός είναι θαλάσσιος βιολόγος και θέλω να ακολουθήσω ακριβώς αυτή την ειδικότητα και εγώ. Αυτό που συνιστώ και αυτό που ακολούθησα σημειώνοντας αυτή την επιτυχία ήταν η ψυχραιμία».

Προσοχή στα μηχανογραφικά

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων έλαβε τέλος η αγωνία της αναμονής χιλιάδων υποψηφίων. Η νέα φάση του αγώνα τους, όμως, αρχίζει τώρα με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, εξίσου κρίσιμη διαδικασία με αυτήν των εξετάσεων.

Και εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε χρόνο τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους: Θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις; Οι παράγοντες, λοιπόν, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι πάντοτε τρεις, όπως τονίζει, μιλώντας στη "Ν.Κ.", η υπεύθυνη σπουδών του κέντρου ιδιαιτέρων μαθημάτων "Ξύστρα" Γεωργία Βουβάκη. «Αρχικά, ο αριθμός των εισακτέων. Όπως είναι φυσιολογικό, όταν ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται, όπως συμβαίνει φέτος σε αρκετά τμήματα, δίνει την τάση στις βάσεις να πέσουν.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει τις βάσεις. Αναλυτικότερα, τα φετινά θέματα έφεραν αρκετά καλύτερες επιδόσεις τόσο σε μαθήματα γενικής παιδείας όσο και σε μαθήματα κατεύθυνσης. Αυτό, λοιπόν, δίνει την τάση στις βάσεις να ανέβουν.

Και υπάρχει και ο τρίτος, ίσως και καθοριστικότερος, παράγοντας που επηρεάζει τις βάσεις και είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία. Η τρίτη αυτή παράμετρος είναι που θα καθορίσει οριστικά τις βάσεις των σχολών για το 2014. Κι αυτή θα παραμείνει αδιευκρίνιστη μέχρι τις 14 του Ιούλη, οπότε ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών.

Το εύρος της ανόδου ή της καθόδου των βάσεων ανά τμήμα θα μπορεί τότε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού θα έχουν ανακοινωθεί τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων και θα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών».

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, πρέπει να επιδείξουν όλοι οι υποψήφιοι, καθώς ό,τι θα διαβάσουν αυτές τις ημέρες αποτελεί εκτίμηση για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεάσει τη σειρά με την οποία θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό.

Μια γενική, πάντως, εκτίμηση, όπως υποστηρίζει η κ. Βουβάκη, είναι ότι θα υπάρξει συγκρατημένη άνοδος των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα και τις μεσαίες βαθμολογικά σχολές, που ενδέχεται, όμως, να ανακοπεί από το γεγονός ότι στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί και οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών, των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων.

«Οριακή άνοδος θα υπάρξει μάλλον και στις περιζήτητες σχολές, όπως της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας και στις σχολές των Μηχανικών Υπολογιστών, των Μηχανολόγων και των Πολιτικών Μηχανικών.

Αντίθετα, οι βάσεις των επίσης περιζήτητων οικονομικών σχολών αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση. Όπως όλα δείχνουν - εκτός απροόπτου - το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις του 2014. Μέχρι τότε όλα τα παιδιά θα πρέπει να θυμούνται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα "σταθμό" στην εκπαιδευτική τους πορεία, έναν από τους τρόπους για να φτάσει κάποιος στο στόχο του. Σίγουρα, όμως, όχι το μοναδικό. Εύχομαι επιτυχία σ' ό,τι ονειρεύεται ο καθένας!», καταλήγει η ίδια.  

Περιμένουμε άνοδο των βάσεων»

Την αποτίμησή της για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων μάς παρουσιάζει σήμερα η διεύθυνση του φροντιστηρίου "Θεμέλιο", σημειώνοντας πως «έλαβε τέλος η αγωνία χιλιάδων μαθητών μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στα σχολεία. Οι αποδόσεις σε γενικές γραμμές κρίνονται καλύτερες από τα περυσινά δεδομένα. Στα μαθήματα κατεύθυνσης οι μαθητές πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, στη Φυσική κατεύθυνσης και στα Αρχαία κατεύθυνσης ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές. Ειδικότερα, η σχολή της Νομικής θα παρουσιάσει άνοδο από ό,τι δείχνουν οι βαθμολογίες και στις 3 πόλεις. Αναλόγως υψηλές ήταν και οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά κατεύθυνσης και στη Φυσική κατεύθυνσης, επομένως και τα Πολυτεχνεία αλλά και η Ιατρική θα εμφανίσουν άνοδο. Και οι βαθμοί στην Οικονομία, μάθημα ειδικότητας, έχουν θετική εικόνα, στοιχεία που θα προκαλέσουν άνοδο και στις οικονομικές σχολές. Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων ουσιαστικά στρέφει τους υποψηφίους τώρα προς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Οι υποψήφιοι με τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Τα παιδιά ως τη Δευτέρα 14 Ιουλίου μπορούν να ολοκληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Απαιτείται ηρεμία και προσοχή στη συμπλήρωση και τις επιλογές που θα γίνονται ανάλογα με τις κλίσεις και όχι με τις περιοχές-πόλεις προτίμησης. Από τη στιγμή που καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας ουδεμία τροποποίηση γίνεται. Να ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία στους μαθητές και πάντοτε επιτυχίες στη ζωή τους».

Ιωάννα Βλαχάκη - Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια