Ελλάδα

"Τραγική η κατάσταση στο ΕΜΠ - Δεν έχω δυνατότητα να το ανοίξω"

Έκκληση τους διοικητικούς υπάλληλους να ανοίξουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «τραγική κατάσταση».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως το παιχνίδι για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια είναι «χαμένο» πολιτικά και κοινωνικά και πως πρόκειται για «τυφλή ενέργεια που δεν έχει κανένα νόημα».

«Πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο. Κάνω έκκληση να το σταματήσουν. Δεν τους ανήκουν τα πανεπιστήμια και τους καλώ να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του στο Mega, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν έχω δυνατότητα για να ανοίξω τα πανεπιστήμια, δε μού δίνει ο νόμος τέτοια δυνατότητα».

Ο υπουργός έστειλε παράλληλα μήνυμα σε όσους «με την αγωνία τους να κάνουν καλό καταστρέφουν τα πράγματα» καθώς πρόκειται για μια «κρίση» που περιορίζεται σε ένα και μόνο Ίδρυμα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι εντός της ημέρας οι διοικητικοί θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη μερικά παράθυρα ευκαιριών και πρέπει να ανοίξουν το ΕΜΠ.

«Δεν ξέρω πού μπορεί να καταλήξουν. Γνωρίζω όμως ότι ακόμη υπάρχουν μικρά παράθυρα ευκαιριών. Πρέπει να τα ανοίξουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το παιχνίδι για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια είναι χαμένο πολιτικά και κοινωνικά (...). Πρόκειται για τυφλή ενέργεια που δεν έχει κανένα νόημα», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, μετά την απόφαση των διοικητικών για επ' αόριστον κλείσιμο του Ιδρύματος.

«Θα την πληρώσει ο κόσμος του Ιδρύματος την απερίσκεπτη απόφαση (για επ' αόριστον "λουκέτο")», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

«Εξαιτίας του ενός χαμένου εξαμήνου το ΕΜΠ θα περάσει κρίση για πάρα πολλά χρόνια. Σε ανάλογο περιστατικό ένα άλλο Ίδρυμα έκανε πέντε χρόνια να επανακάμψει στην κανονική του λειτουργία», προειδοποίησε.

Τόνισε ότι οι διοικητικοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση, ενώ ανέφερε ότι «σωστά λένε ότι οι διοικητικές ανάγκες δεν καλύπτονται με τις απολύσεις και πως τα πανεπιστήμια δούλευαν επειδή οι διαθέσιμοι κάλυπταν τις ανάγκες τους αλλά όχι στο 100%». Πρόσθεσε ότι οι διοικητικοί έχουν δίκιο να λένε πως υπήρξε μια κυβερνητική αντίφαση σε αυτά που τους έλεγαν οι εκάστοτε υπουργοί.

Σχόλια