default-image

Διαδραστικό αστρονομικό διήμερο με επίκεντρο το Πειραματικό

Ελλάδα
Διαδραστικό αστρονομικό διήμερο με επίκεντρο το Πειραματικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστρονομικό διήμερο στο Ηράκλειο διοργανώνεται την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτού, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πειραματικού Λυκείου (Γιάννη Κορνάρου 17) θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις-διαλέξεις σχετικά με την αστρονομία και τα ηλιακά ρολόγια.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαλέξεις: Η πρώτη με θέμα "Μετρώντας τον αληθή χρόνο (ένα ηλιακό ρολόι και μια ιστορία)" και εισηγητή τον Μιχάλη Περάκη, η δεύτερη με θέμα "Μαθητικές ερευνητικές εργασίες Αστρονομίας (Γεωκεντρικό & Ηλιοκεντρικό Σύστημα. Αρίσταρχος, Κέπλερ, Μπράχε)" και εισηγητές μαθητικές ομάδες του Πειραματικού Λυκείου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, και η τρίτη "Τα άστρα: Τα ρολόγια της νύχτας (ιστορίες αστρολάβων και ταξιδιών)" με εισηγητή τον Μιχάλη Περάκη.

Η βραδιά εκείνη την ημέρα θα κλείσει με αστροπαρατήρηση από τηλεσκόπια που θα βρίσκονται τοποθετημένα στον αύλειο χώρο του σχολείου, υπό την καθοδήγηση έμπειρων φοιτητών της αστρονομικής ομάδας του Πανεπιστημίου.

Το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην περιοχή του Καράβολα (έναντι Τάλως) οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους θα χαράξουν και θα σχεδιάσουν ένα αναλημματικό ηλιακό ρολόι διαστάσεων 4 μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τα μαθηματικά μοντέλα που διέπουν τη μηχανική της ουράνιας σφαίρας, ενώ παράλληλα θα έχουν στηθεί τηλεσκόπια στο χώρο για ηλιακή παρατήρηση. Η συμμετοχή στο αστρονομικό διήμερο είναι ελεύθερη.

Το μαθητικό αυτό διαδραστικό διήμερο, με κεντρικό θεματικό άξονα τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, διοργανώνουν από κοινού το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, η ΜΚΑΕ "Περιήγησις", η Αστρονομική Ομάδα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News