Ελλάδα

Έξω από τη Βουλή οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, για πέμπτη μέρα, οι έμποροι και παραγωγοί λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και αφορά τη ρύθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και λίγο πριν τις 11 π.μ. ξεκίνησαν πορεία, η οποία διαμέσου της οδού Σταδίου κατέληξε στην οδό Β. Σοφίας (πλαϊνή είσοδο της Βουλής).

Κρατώντας μαύρες και ελληνικές σημαίες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, γίνεται προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τον κλάδο σε αφανισμό.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου.

Αύριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχο, στις 10:30 το πρωί, θα γίνει δωρεάν διανομή λαχανικών και φρούτων στη λαϊκή αγορά του Περισσού, στην οδό Σαλαμίνος, καθώς και σε δέκα άλλα σημεία που λειτουργούν λαϊκές αγορές, τα οποία όμως δεν ανακοινώθηκαν για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Εντωμεταξύ, κατ' εξαίρεση θα λειτουργήσουν αύριο οι λαϊκές αγορές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ από Δευτέρα θα συνεχιστεί η απεργία διαρκείας των παραγωγών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών των παραπάνω περιοχών Βασίλης Μακρίδης, η απόφαση για την αυριανή λειτουργία των λαϊκών αγορών ελήφθη «ύστερα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα/αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων».

Παραγωγοί και έμποροι ζητούν:

* Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

* Οι Δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

* Όχι στο διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

* Απόσυρση του άρθρου 39-ποινικές κυρώσεις και του άρθρου 40-διοικητικές κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση.

* Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια