default-image

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. τρεις "Ροζ Πάνθηρες"

Ελλάδα
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. τρεις "Ροζ Πάνθηρες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα χέρια της Ασφάλειας Αττικής έπεσαν τρία μέλη της περιβόητης συμμορίας Σέρβων "Ροζ Πάνθηρες", που θεωρείται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των διωκτικών Αρχών διεθνώς, για κλοπές τεράστιας αξίας, κοσμημάτων και έργων τέχνης. Μάλιστα συλλήψεις των μελών της γνωστής συμμορίας είχαν γίνει και στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2013.

Το καταλυτικό πλήγμα στη δράση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης και το βραχίονα της, που δρα συστηματικά στην Κρήτη και ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια, ήταν το επιστέγασμα συστηματικής και μεθοδευμένης έρευνας της Ασφάλειας Ρεθύμνου, η οποία πέτυχε τη σύλληψη δύο εκ των πλέον σκληροτράχηλων μελών στης σπείρας.

Οι δύο Σέρβοι "καταδρομείς", 37 και 45 ετών, έπεσαν σε μπλόκο που στήθηκε στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων στο Κιλκίς, απ' όπου επιχειρούσαν να διαφύγουν και πάλι προς τη Σερβία καθώς η Ασφάλεια Ρεθύμνου που είχε καταφέρει να ταυτοποιήσει τα βασικά μέλη της οργάνωσης είχε σημάνει συναγερμό στις τελωνειακές και αστυνομικές Αρχές σε όλη την ελληνική μεθόριο, όσο και την Ιντερπόλ.

Το σχέδιο δράσης, το οποίο ακολουθούσαν κατά γράμμα, αποδείχτηκε το πιο τρωτό σημείο των μελών της διεθνούς σπείρας, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο Ταξίαρχος - Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Μανόλης Πετράκης ανακοινώνοντας τη σύλληψη των Πανθήρων . Η λεία της εγκληματικής οργάνωσης από τον τελευταίο κύκλο δράσης της στην Κρήτη ήταν  ιλιγγιώδης, καθώς υπολογίζεται ότι τα κοσμήματα που απέσπασαν ξεπερνούσαν σε αξία το 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες ευρώ.

Σάρρωσαν και την Αττική οι πάνθηρες

Οι τρεις συλληφθέντες υπήκοοι Σερβίας, μαζί με ένα ακόμη άτομο που διαφεύγει, αποτελούσαν ομάδα που έχει διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική, με λεία που ξεπερνάει τα 550.000 ευρώ, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων.

Οι δράστες, που συνελήφθησαν στις 28 Απριλίου έπειτα από πολύμηνη, συστηματική και μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εισέβαλαν στα κοσμηματοπωλεία γκρεμίζοντας τις βιτρίνες με κλεμμένα αυτοκίνητα, άρπαζαν ταχύτατα τα κοσμήματα από τις προθήκες και διέφευγαν με άλλα οχήματα.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο που πραγματοποιούσαν τις διαρρήξεις, προκύπτει ότι οι δράστες εντόπιζαν περιφερειακά καταστήματα, έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας που δε διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας τα οποία και αφαιρούσαν εύκολα με τη χρήση αυτοσχέδιου ειδικού κλειδιού πασπαρτού - γνωστού και ως "polish key" - και στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα πρώτες πρωινές ώρες και, χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους - μέθοδος γνωστή ως "ram raiding" - είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.

Αφού κατάφερναν να προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, εισέρχονταν στα καταστήματα και αφού αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης, σε περιπτώσεις που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως μέσο εμβολισμού.

Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, καθώς χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ("ghost phones"), των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.

Μετά από έρευνα στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ορειβατικά σχοινιά, κρίκοι, βαριοπούλες αλλά και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις διαρρήξεις καθώς και διάφορα κλειδιά αυτοκινήτων. Επίσης εντοπίστηκαν πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM καθώς και στελεχών καρτών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλος αριθμός κοσμημάτων, βάσεις στερέωσης και επίδειξης αυτών, ρολόγια με τα ταμπελάκια τιμών και καταστημάτων από τα οποία προέρχονται, γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και είδη ρουχισμού.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ' επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται, καθώς και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής διακριβωθεί.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής ομάδας έχει τα χαρακτηριστικά του διεθνούς κυκλώματος με την κωδική ονομασία "Ροζ Πάνθηρες", που περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα το στάδιο της προπαρασκευής, της διάπραξης και της διαφυγής των δραστών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται.

Επιπλέον εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. υπόθεση απάτης σε βάρος του Δημοσίου από εταιρεία ανακύκλωσης η οποία ενέχεται σε πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News