default-image

"Από την Κρίση στην Ανάπτυξη μέσω… Περιφέρειας"

Κρήτη
"Από την Κρίση στην Ανάπτυξη μέσω… Περιφέρειας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κρίση στην Ανάπτυξη μέσω… Περιφέρειας του Ζαχαρία Κεφαλογιάννη

"Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και αξιακής κρίσης. Από την εποχή των «παχιών αγελάδων» και του αλόγιστου δανεισμού, περάσαμε σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας. Μαζί με τα «θαλασσοδάνεια» τερματίστηκε και η χρηματοδότηση των υγειών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εκείνων που παρά το ότι διαθέτουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό χρήμα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να γίνουν εξωστρεφείς , ενώ οι νεοφυείς καθίστανται θνησιγενείς. Λένε πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ισχύει. Ζώντας από κοντά την αγορά έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μέσα στην καταχνιά της εποχής, ίσως από ένστικτο επιβίωσης, στράφηκαν σε πραγματικά καινοτόμες ιδέες, άτομα -κυρίως νέα- τα οποία εντόπισαν κενά στην εγχώρια και στη διεθνή οικονομία και θέλησαν να τα καλύψουν.

Ωστόσο, η φορολογική στοχοποίηση όσων επιχειρούν, το σαθρό ασφαλιστικό σύστημα, η απουσία των υποστηρικτικών δομών και υποδομών από πλευράς Περιφέρειας αποθαρρύνουν το επιχειρείν και στερούν τις προοπτικές εξέλιξης από την τοπική οικονομία. Ακόμη και όσοι τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα, αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή τα μεγάλα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Ένα κράτος που για δεκαετίες αντιμετώπιζε με καχυποψία και εχθρότητα τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, ακόμη και σήμερα, αδυνατεί να τον ενισχύσει, όχι οικονομικά φυσικά, αλλά λειτουργικά.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, το πεδίο της επιχειρηματικότητας δεν έχει ακόμα «αποναρκοθετηθεί». Πολλές από τις επιλογές των κυβερνήσεων, των τελευταίων ετών, αποδείχθηκαν λανθασμένες. Οι στρατιές των ανέργων που συνωστίζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ, τα ξενοίκιαστα καταστήματα, οι άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια, είναι εικόνες καθημερινές, εικόνες που επιβεβαιώνουν ότι το όραμα για μια νέα Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μακριά.

Η ανάπτυξη της οικονομίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, από την προσέλκυση επενδύσεων, ξένων και μη. Η αναδιοργάνωση της παραγωγής, η αύξηση της ρευστότητας, η ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό και τον εξορθολογισμό του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η κρίση όντως είναι ευκαιρία, αρκεί να μαθαίνουμε από το παρελθόν, να διδασκόμαστε από τα λάθη μας.  Τα όνειρα και ιδέες μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα. Η Κρήτη, αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για να πάρει σάρκα και οστά μια προσπάθεια αναγέννησης της οικονομίας. Τα εξαιρετικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα της γης μας, τα μαγευτικά  τοπία, οι διάσημες παραλίες, έχουν κάνει γνωστή την Κρήτη σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε όμως στη θέση που μας αξίζει; Είμαστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή μας κατάσταση; Η απάντηση είναι όχι. Οι αγρότες, οι παραγωγοί, όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, οι έμποροι του νησιού μπορούν εύκολα και απλά να σκιαγραφήσουν τις αδυναμίες, τους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στην απελευθέρωση των πραγματικών δυνατοτήτων της Κρήτης.

Οφείλουμε λοιπόν να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στις ιδέες. Η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς να δημιουργεί στρεβλώσεις ή να κατευθύνει την οικονομία, αλλά δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, υλοποιώντας νέες και εκσυγχρονίζοντας παλιές δομές και υποδομές, συνδέοντας τις παραγωγικές δυνάμεις με την έρευνα, ενισχύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα τους σε διεθνές επίπεδο.

Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, βιομηχανία, ΑΠΕ, επιχειρηματικότητα υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Μια επιτυχημένη στροφή της τοπικής οικονομίας σε νέα μοντέλα παραγωγής και προώθησης του κρητικού προϊόντος, είναι εφικτή μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό, από ένα ολοκληρωμένο πλάνο που θα επιχειρεί να κάνει τους στόχους πραγματικότητα. Η Περιφέρεια μας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση της Κρήτης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Απαιτείται γνώση, ρήξη με τις νοοτροπίες του παρελθόντος, ρεαλισμός και υπευθυνότητα.

Όλοι μαζί μπορούμε να χαράξουμε μια πορεία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των Κρητικών, ειδικά των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, Ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, Απελευθέρωση της δυναμικής του νησιού. Όλοι μαζί μπορούμε, ας γίνουμε λοιπόν συμμέτοχοι σε αυτό το νέο ξεκίνημα, παντρεύοντας το όραμα με τον ρεαλισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News