Ελλάδα

Μισθός… τέλος για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από 500 φορείς

Χωρίς απολαβές κινδυνεύουν να μείνουν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε οργανισμούς του Δημοσίου, και αυτό γιατί το ταμείο περίπου 500 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κινδυνεύει να μείνει άδειο καθώς από την Πέμπτη 1η Μάη μπαίνει τέλος στην κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για φορείς που δεν έχουν απογραφεί και πλέον οι μισθοί των εργαζομένων τους είναι στον "αέρα".

Πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει πως έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΝΠΙΔ και οι εργαζόμενοι σε αυτά να πληρώνονται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί πως ακόμη και τώρα η Πολιτεία δε γνωρίζει με βεβαιότητα τον αριθμό των επιχειρήσεων και οργανισμών που έχει συστήσει, αλλά ούτε και το πόσοι απασχολούνται σε αυτά.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", έως τώρα έχουν μπει στη διαδικασία της καταγραφής περίπου ΝΠΙΔ, με 32.000 υπαλλήλους. Αλλά με το δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ξανά αντίστοιχη καταγραφή, είναι άγνωστο το πόσοι φορείς δεν έχουν απογραφεί. Αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι πρόκειται για περίπου 500, σημειώνοντας ότι «σε κάποια εξ αυτών ο αριθμός εργαζομένων είναι μικρός ή ενδεχομένως και μηδενικός».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, σε όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν θα γίνει αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους, ενώ, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση έπειτα από δύο μήνες, τότε παύεται αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.

Ενδεικτικό είναι ότι, πέραν των επιμέρους οργανισμών σε σειρά υπουργείων, δεν έχουν απογραφεί γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια