default-image

Αποχώρηση Γλέζου από την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ελλάδα
Αποχώρηση Γλέζου από την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποχώρησε ο Μανώλης Γλέζος από τη Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, καταγγέλλοντας ότι εξελίσσεται σε επιτροπή μελέτης και όχι επιτροπή δράσης για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Δε θα ερχόμουν σε επιτροπή μελέτης. Άλλο περίμενα και άλλο μου ήρθε. Μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήρθα διότι πίστευα ότι πρόκειται για επιτροπή διεκδίκησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αν δεν ξεκαθαριστεί ο ρόλος της επιτροπής θα ζητήσω την κατάργησή της».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Διακομματική Επιτροπή κωλυσιεργεί και καθυστερεί τη διαδικασία, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση και η Ν.Δ. δεν ήθελε να γίνει η συνάντηση των μελών της Επιτροπής με τη Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της τελευταίας στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις. «Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να επεξεργαστεί, να μελετήσει και να συγκροτήσει ένα σενάριο διεκδίκησης», είπε, και προς τούτο πρότεινε να οργανωθεί ένα corpus κειμένων και σε συνεργασία και με ειδικούς επιστήμονες η Eπιτροπή να θέσει τα προς διεκδίκηση θέματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του πρότεινε τότε ενδεικτικά να γίνουν επισκέψεις στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και στο γερμανικό.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τζαβάρας τα μέλη της επιτροπής, στη γραμματεία έχουν φτάσει πολύ σημαντικά έγγραφα, όπως η έκθεση του 1963 από την Τράπεζα της Ελλάδος, που μπορεί, όπως είπε, να βοηθήσει στην καταγραφή του μεγέθους των απαιτήσεων που έχει η χώρα μας, αλλά και το πόρισμα με τα σχετικά έγγραφα που το συνοδεύουν, της ομάδας εργασίας που συστήθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μεταδίδει το "Βήμα" online.

«Μιλήσατε για μία επιτροπή μελέτης και πάνω σε αυτό είναι η μεγάλη διαφωνία μας», υπογράμμισε ο κ. Γλέζος, δηλώνοντας ότι «προσωπικά εγώ δε θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή μελέτης». «Θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή δράσης».

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε ότι αυτό είναι προσδιορισμένο και ότι το μόνο που μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους Γερμανούς είναι οι τόκοι και ο χρόνος εξόφλησης και ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, «δε χρειάζεται καμία απολύτως μελέτη».

«Και η μελέτη δράση είναι», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος δε διαφώνησε με τις προτάσεις Γλέζου, όπως οι επισκέψεις σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, αλλά και με τις προτάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κουρουμπλή για συναντήσεις της επιτροπής π.χ. με τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Σοφία Βούλτεψη σχολίασε από την πλευρά της ότι η αποχώρηση Γλέζου από την Επιτροπή οφείλεται στο ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση μάλιστα στην οποία απέδωσε χαρακτηριστικά «πολιτικού αντιπερισπασμού» με αφορμή το «αλαλούμ» με τις υποψηφιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Θράκη. Τα λεγόμενα της κ. Βούλτεψη προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γλέζου, ο οποίος είπε ότι «στη ζωή μου ποτέ δεν έχω κάνει αντιπερισπασμό και τολμάτε να μου πείτε ότι έκανα αντιπερισπασμό για εθνικά θέματα;».

Κάλεσε μάλιστα τη κ. Βούλτεψη να πάει στο γραφείο του στη Βουλή για να της δείξει πότε έγιναν τα τηλεφωνήματα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στα οποία του πρότεινε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλέζος ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας της διακομματικής επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε προσφάτως ώστε να προσδιορίσει το πλαίσιο διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News