default-image

Υποχρεωτική η ψήφος στις διπλές εκλογές

Ελλάδα
Υποχρεωτική η ψήφος στις διπλές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική είναι για τους πολίτες, στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών τους της 25ης Μαΐου 2014, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν κάποιοι που δικαιολογούνται αν δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και σε αυτούς δε θα ασκηθούν κυρώσεις.

Αναλυτικότερα, δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται:

- όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό,

- όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και

- όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Ως εκ τούτου:

- Οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λπ.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

- Οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

- Οι εκλογείς που δε θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο Δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

Εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους.

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News