default-image

Συνέντευξη Βενιζέλου στα Περιφερειακά Μέσα Ηπείρου

Ελλάδα
Συνέντευξη Βενιζέλου στα Περιφερειακά Μέσα Ηπείρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η χώρα θα πορευθεί σταθερά με κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα και στρατηγική σταθερότητα σε σχέση με τον προσανατολισμό της, θα ολοκληρώσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες αυτό το στόχο που έχουμε θέσει να ξανακάνουμε τη χώρα μας μια φυσιολογική, κανονική ευρωπαϊκή χώρα, αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη; Ή θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό αμφισβήτηση και υπό διακινδύνευση; Κάποιοι θα επιδιώξουν την επομένη των εκλογών, τη νύχτα των εκλογών, ιδίως των ευρωεκλογών, να αντλήσουν συμπεράσματα. Κάποιοι βιάστηκαν να ζητήσουν μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα. Μετάνιωσαν. Η στρατηγική της εφόδου φαίνεται να αποτυγχάνει εξ ορισμού από τα αποδυτήρια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που έδωσε στα Περιφερειακά Μέσα της Ηπείρου, από τα Ιωάννα, όπου βρίσκεται.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι για μια ακόμη φορά στην Ήπειρο, στα Γιάννενα. Ήμουνα νωρίτερα στην Άρτα όπου είχαμε μια πάρα πολύ ωραία συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και επισκέφτηκα και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό και αποκόμισα πολύ θετικές εντυπώσεις για την περιφερειακή Ελλάδα και τις δυνατότητές της.

Τώρα χαίρομαι που έχω μαζί μου τους βουλευτές μας της Ηπείρου τον Μιχάλη Κασσή και τον Χρήστο Γκόγκα, δύο ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην Κ.Ο. χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για το παρελθόν, αλλά εν τούτοις σηκώνουν το βάρος της εθνικής ανασυγκρότησης και αυτό τους τιμά ιδιαιτέρως, γιατί είναι μια απόδειξη του ήθους και του ύφους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες τις οποίες βρισκόμαστε.

Χαίρομαι γιατί έχω μαζί μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον καθηγητή Θανάση Τσαυτάρη, με τον οποίο χειριστήκαμε τα θέματα της Άρτας και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα στελέχη μας των Ιωαννίνων μετά τη συνέντευξη. Κι επίσης έχουμε και τον Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Καρύδη τον οποίο και παρακαλώ να συντονίσει την συνέντευξή μας, τη συζήτησή μας.

Θα κάνω μόνο μια εισαγωγική παρατήρηση: Οι εκλογές στις 18 και στις 25 Μαΐου δεν είναι βουλευτικές. Τυπικά δεν κρίνουν το συσχετισμό των δυνάμεων στη Βουλή των Ελλήνων, άρα δεν κρίνουν τυπικά την κυβερνητική σταθερότητα. Οι τοπικές κοινωνίες θα εκφραστούν, θα αναδείξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Θέλουμε να αναδείξουν τους καλύτερους. Εμείς ούτως ή άλλως θα συνεργαστούμε με αυτούς που θα επιλέξει κάθε τοπική κοινωνία.

Επίσης στις ευρωεκλογές τυπικά αναδεικνύουμε τους Έλληνες ευρωβουλευτές που έρχονται μαζί με τους ευρωβουλευτές των άλλων χωρών, να συνθέσουν ένα πανευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, με βάση τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, αλλά για την Ευρώπη ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο διακυβερνητικός συσχετισμός, ο διακρατικός συσχετισμός, εκεί αποτυπώνονται πάγιες και σκληρές εθνικές στρατηγικές.

Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Κάποιοι θα επιδιώξουν την επομένη των εκλογών, τη νύχτα των εκλογών, ιδίως των ευρωεκλογών, να αντλήσουν συμπεράσματα. Κάποιοι βιάστηκαν να ζητήσουν μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα. Μετάνιωσαν. Η στρατηγική της εφόδου φαίνεται να αποτυγχάνει εξ ορισμού από τα αποδυτήρια.

Ο συσχετισμός των δυνάμεων στους δήμους και τις περιφέρειες, είναι τέτοιος που δείχνει ότι χωρίς ρίζες παραταξιακές και χωρίς στενούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορείς να έχεις ισχυρή πολιτική παρουσία. Αλλά μέσα από το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων, κάποιοι θα επιδιώξουν να θέσουν πολιτικά ζητήματα. Άρα υπάρχει ένα δίλημμα που τίθεται ενώπιον του ελληνικού λαού σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Άρα αυτό αφορά και την Ήπειρο και κάθε άλλη περιφέρεια.

Η χώρα θα πορευθεί σταθερά με κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα και στρατηγική σταθερότητα σε σχέση με τον προσανατολισμό της, θα ολοκληρώσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες αυτό το στόχο που έχουμε θέσει να ξανακάνουμε τη χώρα μας μια φυσιολογική, κανονική ευρωπαϊκή χώρα, αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη; Ή θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό αμφισβήτηση και υπό διακινδύνευση;

Θα σεβαστούμε, θα τιμήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού; Αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο τώρα. Δεν είναι μόνο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας που έκανε θυσίες. Θυσίες έκανε κάθε Έλληνας και ιδίως ο άνεργος Έλληνας έκανε θυσίες.

Τώρα όμως έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που μας επιτρέπει να αρχίσουμε την ανταπόδοση των θυσιών αυτών, την αποκατάσταση αδικιών, τη στήριξη ευαίσθητων ομάδων αλλά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Μας επιτρέπει να μιλήσουμε με άλλο τρόπο στην Ευρώπη και διεθνώς. Να διαπραγματευτούμε με άλλο τρόπο. Έχουμε την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και αυτό καλώς ή κακώς σημαίνει πολλά γιατί οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα, ψήφισαν τη βιωσιμότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Τοποθέτησαν τη χώρα σε πάρα πολύ καλά επίπεδα από πλευράς επιτοκίων. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους. Τώρα όλοι μιλάνε για ΕΣΠΑ, όλοι μιλάνε για Κοινή Αγροτική Πολιτική, για ΚΑΠ, όλοι μιλούν για τράπεζες που πρέπει να δίνουν ευκολότερα και φθηνότερα δάνεια.

Αν σκεφτούμε όμως τι θα είχε συμβεί αν δεν ακολουθούσαμε το δύσκολο δρόμο που ακολουθήσαμε με κόστος, με κόπο, με θυσίες, με αγωνία, θα ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη; Θα υπήρχε το νέο ΕΣΠΑ; Θα υπήρχε η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες; Θα υπήρχαν τράπεζες και θα είχαν διασωθεί οι καταθέσεις του ελληνικού λαού και η δυνατότητα δανεισμού και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων;

Θα είχαμε προοπτική να παλέψουμε την ανεργία και ιδίως την ανεργία των νέων; Ή θα ήμασταν ένα σκορποχώρι, μια ζούγκλα. Θα ήμασταν μια χώρα, όπως αυτές που βλέπουμε στα διεθνή δελτία ειδήσεων, χώρα που μπορεί κάποιους να συγκινεί, αλλά που δεν θέλουμε να γίνουμε ποτέ όπως η Αργεντινή ή η Βενεζουέλα;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Το μεγάλο στοίχημα είναι λοιπόν η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, που δικαιούμαστε να πούμε ότι είναι μια στρατηγική που το ΠΑΣΟΚ χάραξε με πολύ κόπο. Κάποιοι μας χτύπησαν, μεταξύ αυτών και η Ν.Δ. στην αρχή.

Μετά όμως κάποιοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή και στρατεύθηκαν μαζί μας. Θα θέλαμε να είναι στρατευμένος όλος ο ελληνικός λαός, όλο το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς κάποιοι κάνουν εύκολα παιχνίδια δημαγωγίας ή συμπάθειας στις πλάτες μας, γιατί εμείς παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις.

Με τη Ν.Δ. συμπράττουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Πάνω από 25 χώρες στο σύνολο των 28 κρατών μελών έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αλλά τώρα στις ευρωεκλογές φαίνεται τι κόμμα ευρωπαϊκό ακολουθεί ο καθένας. Η διαφορά ανάμεσα στην δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τη Δημοκρατική, Σοσιαλιστική Αριστερά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ένα άλλο στοίχημα των εκλογών είναι αυτή καθ' εαυτή η δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση, πρέπει να βγει ισχυρός για να υπάρχει μια κυβέρνηση με ευαισθησία, με σταθερότητα, αλλά και με στρατηγική συνέπεια, γιατί πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο της ιστορικής δικαιοσύνης σε σχέση με το τι είπαμε και το τι κάναμε. Δεν μπορεί κανείς να κεφαλαιοποιεί τον κόπο και τον αγώνα και τη συνεισφορά του άλλου.

Και επίσης πρέπει να υπάρξει προοπτική σε αυτό το χώρο, το χώρο ανάμεσα στη δεξιά και στην κομμουνιστική αριστερά, που είναι πάντα χώρος της μεγάλης εθνικής προοπτικής. Ο οποίος τώρα δυστυχώς είναι βεβαίως πολυδιασπασμένος, αλλά πολλές φορές διασπάστηκε, πολλές φορές ενώθηκε και πολλές φορές συνεισέφερε στο εθνικό κεκτημένο τα πιο σημαντικά πράγματα ιστορικά.

Και βέβαια υπάρχει πάντα το ζήτημα της Ευρώπης, γιατί θέλουμε να μετέχουμε σε συσχετισμούς πανευρωπαϊκούς οι οποίοι έχουν νόημα, οι οποίοι αποδίδουν αποτέλεσμα. Δεν είναι ρητορικοί. Εύκολα λόγια μπορεί να διατυπώσει κανείς ανά πάσα στιγμή. Το θέμα είναι να μετέχεις σε πραγματικούς συσχετισμούς.

Και όπως είπα και προηγουμένως, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν είναι μόνο συσχετισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι και συσχετισμοί των εθνικών κυβερνήσεων, των εθνικών Κοινοβουλίων, των πάγιων εθνικών στρατηγικών και εκεί πρέπει να έχεις συμμάχους, γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην οικογένεια των οποίων μετέχει ενεργά το ΠΑΣΟΚ και δια του ΠΑΣΟΚ μετέχει βέβαια και η Ελιά, η οποία είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων, ανανέωσης δυνάμεων και αυτό αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιό μας. Στο ψηφοδέλτιο 42 νέων ανθρώπων, νέων είτε ηλικιακά, είτε πολιτικά, ακόμη και αυτοί που είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι καινούργιοι, άφθαρτοι και όλοι μαζί εκφράζουν αυθεντικά ένα λόγο ο οποίος είναι μαχητικός, πρωτότυπος, συγκεκριμένος και όχι εύκολος. Γιατί θα μπορούσαν να έχουν μείνει σπίτι τους, ή να έχουν πάει κάπου αλλού, χωρίς να κουβαλάνε καμία ευθύνη και κανένα βάρος για το παρελθόν. Τους τιμά η στράτευσή τους και χαιρόμαστε γιατί έχουμε μια τόσο ωραία και δυναμική ομάδα υποψηφίων ανδρών και γυναικών από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σε σχέση με την Ήπειρο, παρακολουθώ φυσικά πολύ στενά τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τα περιφερειακά μας στελέχη. Οι βουλευτές μας ο κ. Κασσής και ο κ. Γκόγκας με ενημερώνουν συνεχώς, αγωνίζονται συνεχώς για τα προβλήματα της περιοχής.

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση και χειριζόμαστε πολλά και κρίσιμα αναπτυξιακά υπουργεία, είναι στην διάθεση της περιοχής, όπως και κάθε περιοχής και θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγες μέρες να παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στο γενικό πλαίσιο που παρουσίασε η κυβέρνηση ήδη στο Euroworking Group, αλλά που δικαιούμαστε και οφείλουμε να το εξειδικεύσουμε και ως κόμμα τις επόμενες μέρες, γιατί έχουμε να προσθέσουμε ιδέες, προτάσεις, επεξεργασίες οι οποίες βασίζονται σε μια προϋπόθεση, ότι το έθνος θα είναι ενωμένο. Η κοινωνία θα λειτουργεί συναινετικά και υπεύθυνα, συνεκτικά και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως της περιφέρειας, θα πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Β. Σκουλικα (Ήπειρος): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: θα μου πείτε ότι είναι υποθετική ερώτηση, αλλά σε μια προεκλογική περίοδο και αυτές συνηθίζονται. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές, θεωρείτε ότι τίθεται θέμα για τον κυβερνητικό σχηματισμό, για τον κυβερνητικό συνασπισμό;

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν θέλω να κάνω μια τόσο απλοϊκή παρατήρηση. Γιατί πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι κρίνεται και τι παίζεται στις εκλογές. Ποιο είναι το στοίχημα των εκλογών. Δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη. Αλλά εν πάση περιπτώσει σας είπα προηγουμένως το πολιτικό ζήτημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα και αυτή συνδέεται με το συνδυαστικό αποτέλεσμα δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Και για να μιλήσω και πιο καθαρά ακόμη, για τη σταθερότητα της κυβέρνησης το κρίσιμο δεν είναι εάν θα είναι πρώτη η Ν.Δ. ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπάρχει ούτε το bonus των 50 εδρών τώρα. Το κρίσιμο είναι η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ. Η κεντροαριστερά, ο προοδευτικός πόλος. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή Ελιά, ισχυρός προοδευτικός πόλος σημαίνει ότι έχουμε σταθερότητα κυβερνητική, έχουμε σταθερότητα πολιτική, έχουμε σταθερότητα στρατηγική σε σχέση με τον προσανατολισμό της χώρας και έχουμε και ένα καλό οιωνό για το μέλλον της ευρύτερης κεντροαριστεράς ευθύνης.

Γιατί κάποιοι νομίζουν ίσως ότι δεν πειράζει ψηφίζουμε ό,τι να 'ναι και είμαστε όλοι αγαπημένοι. Πάλι φίλοι θα είμαστε, βλέπουμε μετά τις εκλογές. Όχι. Η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι σκληρή. Άρα υπάρχει θέμα, υπάρχει δίλημμα και πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Ή θα πορευτεί η χώρα με σταθερότητα, ευθύνη και ασφάλεια και θα ολοκληρώσει αυτό που έχουμε αρχίσει και θα τιμήσει και θα προστατεύσει τις θυσίες των πολιτών, ή θα τεθούν κάποια πράγματα πολύ σημαντικά υπό αμφισβήτηση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά».

Α. Θεμελής (Νέοι Αγώνες):Κύριε Πρόεδρε, η δική μου ερώτηση για την προσπάθεια της Ελιάς, για τους λόγους που έγινε αυτή και εάν και πώς απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι είναι ίσως μια προσπάθεια να καμουφλαριστεί κάπως το ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ιστορίας του των τελευταίων 3,5 χρόνων και του πολιτικού κόστους που έχει αναλάβει.

Ευ. Βενιζέλος: «Κατ' αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται και δεν καμουφλάρεται. Και να ήθελε να το κάνει δεν θα μπορούσε. Γιατί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην οποία μετέχουν και οι βουλευτές μας της Ηπείρου, ο Μιχάλης Κασσής και ο Χρήστος Γκόγκας, είναι αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Και χαιρόμαστε γιατί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προστίθενται τώρα και οι δυο συνάδελφοι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης που μετέχουν πλέον στην Ελιά. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται, μάχεται και μάχεται παντού και εντός και εκτός Βουλής. Και μάχεται στο όνομα πολύ συγκεκριμένων ιδεών και προτάσεων προγραμματικών γιατί εάν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ και η Κ.Ο. δεν θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα και δεν θα είχαν ανακοπεί επιλογές που τελικά δεν εφαρμόστηκαν, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε να εφαρμοστούν.

Εμείς μέσα στην κυβέρνηση κάνουμε μια διαρκή διαπραγμάτευση, όπως είναι κάθε κυβέρνηση συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Αλλά έχουμε μια διπλή διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση με τη Ν.Δ. γιατί υπάρχει ο συντηρητικός και ο προοδευτικός πόλος, η οποία είναι σκληρή, αλλά ευκολότερη από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που είναι μια εθνική διαπραγμάτευση.

Και στη διαπραγμάτευση αυτή θα θέλαμε να είναι όλη η Ελλάδα ενωμένη. Γι' αυτό είχαμε προτείνει ήδη από το 2012 εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτό πάντα ισχύει ως πρόταση, ως επιθυμία και ως ανάγκη.

Και πάνω απ' όλα αυτά, δηλαδή πάνω από τις δικές μας θέσεις τις κομματικές και πάνω από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υπάρχει το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού που μας καθοδηγεί. Έτσι περάσαμε τις προτάσεις μας για τα θέματα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Έτσι περάσαμε τις προτάσεις μας για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας και τη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, που αγωνιστήκαμε να γίνει. Έτσι περάσαμε τις θέσεις μας για τους αναπήρους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έτσι περάσαμε τις θέσεις μας για πολλά ζητήματα της φορολογικής νομοθεσίας που τα βελτιώσαμε, ή τα αποτρέψαμε. Και έτσι συνεχίζουμε σε όλα τα θέματα. Και όχι μόνο θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, γιατί υπάρχουν και θέματα θεσμικά, θέματα δικαιωμάτων, θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα, η Ελιά είναι η συσπείρωση του χώρου. Η Ελιά είναι ανοιχτή πάντα και θα είναι ανοιχτή και μετά τις εκλογές. Θέλαμε να είναι όλοι μέσα στην Ελιά. Δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Κυρίως δεν ανταποκρίθηκε η ΔΗΜΑΡ. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί; Πού διαφοροποιείται και τι θέλει. Γιατί δεν μπορεί να είσαι και εντός και εκτός και υπέρ της στρατηγικής αυτής και κατά της στρατηγικής αυτής.

Θέλουμε όλοι να συσπειρωθούν, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σήμα του εκλογικού σώματος. Πρέπει να στηριχθεί η Ελιά, η οποία είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα όλης της κεντροαριστεράς ευθύνης. Όλης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Π. Μπούρχας (TV 1): Να ρωτήσω, μένοντας στο ίδιο επίπεδο προφανώς μετά την ερώτηση του συναδέλφου, εάν το σχήμα αυτό που μόλις είπατε δεν προκύψει από τις εκλογές για την Ελιά, το μέλλον του κόμματος, το μέλλον του χώρου, το βλέπετε μόνο μέσα από την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς; Ή μπορεί να το δείτε ακόμη και με μια συνένωση δυνάμεων στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. στη νέα Ελλάδα που οραματίζεται ίσως, κατά τα δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς;

Ευ. Βενιζέλος: «Αυτά είναι αφελή δημοσιεύματα εφημερίδων. Οι παρατάξεις είναι ιστορικές. Οι παρατάξεις δεν προσδιορίζονται όπως θέλει ο καθένας ανά πάσα στιγμή. Βλέπετε στην Ευρώπη τι γίνεται.

Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Είναι άλλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι τα συντηρητικά δεξιά ή χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, άλλο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που συσπειρώνει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τα δημοκρατικά κόμματα, τα σοσιαλιστικά, τα σοσιαλδημοκρατικά. Είναι άλλο το Φιλελεύθερο Ευρωπαϊκό Κόμμα που συσπειρώνει κόμματα φιλελεύθερα τα οποία είναι συνήθως συμπληρωματικά σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Και βέβαια είναι άλλο οι Οικολόγοι, άλλο η Κομμουνιστική Αριστερά κοκ.

Δεν υπάρχουν λοιπόν τέτοια σενάρια. Αυτά είναι αφελή σενάρια τα οποία στο κάτω - κάτω διαλύουν τις παρατάξεις και υπονομεύουν την πολιτική. Άρα δεν βοηθάνε τη δημοκρατία και τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς της ευθύνης, γιατί υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι μπορεί να κάνουν συμπαθητικές δηλώσεις, να δημαγωγούν ή απλώς να λένε τις απόψεις τους, αλλά εμείς καλούμαστε να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις για όλα τα θέματα.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική της πράξης, η πολιτική της ευθύνης. Όχι η πολιτική της ανευθυνότητας και η πολιτική του εύκολου λόγου και θα πορευτούμε ούτως ή άλλως έτσι όπως θέλει ο ελληνικός λαός. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά θετικά για την Ελιά, σας διαβεβαιώ. Η επίδοσή της στους δήμους και στις περιφέρειες είναι ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένα θετική και η επίδοσή της στις ευρωπαϊκές εκλογές θα υπερβεί κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη.

Μην μπαίνετε στη λογική που υπαγορεύεται από παλιά εργαλεία που αδυνατούν να αναλύσουν μια νέα κοινωνία και νέες συμπεριφορές».

Γ. Τσαντίκος (Ηπειρωτικός Αγώνας): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αναφέρατε στην αρχή της τοποθέτησής σας ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η κρίση αυτή τη στιγμή είναι χαραγμένος από το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι τον πολέμησαν στην αρχή, άλλοι στην πορεία συμπορεύθηκαν. Θεωρείτε ότι ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να συμπορεύεται σ' αυτό το δρόμο που βαδίζετε;

Ευ. Βενιζέλος: «Ο κ. Παπανδρέου είναι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους Βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην Πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλον Έλληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

Μ. Τζώρα (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συζητήσεις για δημοσιονομικό κενό και επίσης, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έρχεται ένα νέο και πιο σκληρό μνημόνιο. εσείς τι απαντάτε σ' αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: «Είμαι εντυπωσιασμένος, πρέπει να σας πω, επικοινωνιακά από τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία έχει κατεβάσει τις πλερέζες, κλαίει και οδύρεται επειδή η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, την κρίση και την επιτήρηση της τρόικας. Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση η οποία είναι κατά βάση και αντιπολίτευση, η ακροδεξιά εθνικιστική αντιπολίτευση που συμπορεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το ΚΚΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τέτοιου είδους ανευθυνότητες και όλοι αυτοί κλαίνε λοιπόν μαζί επειδή η χώρα κερδίζει το στοίχημα και τον αγώνα.

Επειδή οι αγορές αντέδρασαν θετικά, επειδή πετύχαμε την επάνοδο στις αγορές μ' ένα καλό επιτόκιο, επειδή δε θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, νέο δάνειο, επειδή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή είπαν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τώρα λένε, «όχι, προσέξτε, ήταν πολύ καλά τα επιτόκια του δανείου που έχετε πάρει και κακώς δανείζεστε ακριβότερα στην αγορά». Προσέξτε, λένε τώρα «μπράβο».

Ο Υπουργός των Οικονομικών, έτυχε να είμαι Υπουργός των Οικονομικών την περίοδο εκείνη που συνήψε το δεύτερο δάνειο και πέτυχε ένα τόσο χαμηλό επιτόκιο, το μέσο επιτόκιο είναι 2%, τα επιτόκια του νέου δανείου του ευρωπαϊκού είναι κάτω από 1%, αυτά είναι πάρα πολύ καλά επιτόκια, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον έπαινο. Αυτά τα επιτόκια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μέσα στην εθνική στρατηγική, το βάρος της οποίας κουβαλάμε μόνοι μας. Κουβαλάμε αυτό το κάρο χρόνια με κόστος τεράστιο.

Δεν έχουμε όμως καταλάβει το εξής: Ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι τα χαμηλά επιτόκια του ευρωπαϊκού δανείου, το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας έχει χορηγηθεί με επιτόκιο απολύτως συγκρίσιμο με το επιτόκιο που πετύχαμε τώρα στις διεθνείς αγορές. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μέσω των αγορών έχει την προοπτική ν' απαλλαγεί από το βάρος και το βραχνά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν συμβεί αυτό πάει η τρόικα, καταργείται ως έννοια. Διότι μένουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ευρωπαϊκά όργανα, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Λέμε λοιπόν: Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μοιράζουμε τώρα ως κοινωνικό μέρισμα, τις ευπαθείς ομάδες. Δεν το βλέπουν ότι αυτό γίνεται; ουρλιάζουν ότι κακώς γίνεται. κακώς δίνουμε στους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη θέση ένα βοήθημα, μια μικρή ανταπόδοση της θυσίας, μια μικρή στήριξη στη δύσκολη θέση που βρίσκονται.

Στηρίζουμε με το πρωτογενές πλεόνασμα τη μείωση των εργοδοτών και εργατικών εισφορών. Και βοηθάμε την οικονομία και την απασχόληση. Πάλι φωνάζουν. Και βεβαίως δε θέλουν να πούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θέλουν να πάμε να ζητήσουν να κουρευτεί το χρέος, δηλαδή το δάνειο που μας έχουν δώσει οι άλλες χώρες. Να πάμε στους Κύπριους, στο Κοινοβούλιό τους, στους Φιλανδούς, στους Σλοβένους, στους Μαλτέζους και να τους πούμε «κοιτάξτε, το χρέος το δικό μας θα μειωθεί, θ' αυξηθεί το δικό σας και το έλλειμμά σας».

Και αυτό το θεωρούν μια σοβαρή πράξη για να βγαίνουμε να λέμε ότι δεν είμαστε βιώσιμοι, όταν οι αγορές μας λένε ότι είμαστε βιώσιμοι και όταν υπολογιζόμενο το χρέος μας σωστά, με βάση τα μικρά επιτόκια, την περίοδο χάριτος, τη μεγάλη διάρκεια, είναι ως όγκος, ως καθαρή παρούσα αξία μικρότερο από το χρέος που έχουν πολλές άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και ούτω καθ' εξής.

Ούτε αυτό τους αρέσει ως ιδέα. Άρα άντε να πάμε για άλλο μνημόνιο, θέλουμε άλλο μνημόνιο.. Είναι οι λάτρεις του μνημονίου . Πρόκειται για μια αστεία ιστορία που προσβάλλει βαθιά την αξιοπρέπεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γιατί είναι μίζεροι, είναι μικροκομματικοί και τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο βλέπουν ότι χάνουν το πολιτική τους ψωμί. Και δεν έχουν τι να πουν».

Β. Στασινού (Βήμα TV): Κατ' αρχήν θέλω να ρωτήσω αν μετά τις εκλογές θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις λένε κάποιοι και μιας και είμαστε στα Γιάννενα και νομίζω κυριαρχούν εδώ οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο προκάτοχός σας από αυτόν εδώ το χώρο, στις προηγούμενες εκλογές είχε ευλογήσει την παράταξη, την υποψηφιότητα τότε του σημερινού Δημάρχου. Η παράταξη αυτή διεκδικεί και πάλι τα ηνία του Δήμου αλλά με άλλον επικεφαλής. Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι σ' αυτή την παράταξη, αν τη στηρίζετε και αν στηρίζετε βεβαίως και την παράταξη της Περιφέρειας η οποία συνενώθηκε με επικεφαλής τον εκλεκτό της ΔΗΜΑΡ.

Ευ. Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ, και η Ελιά έχουν κάνει μια πολύ απλή επιλογή στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Σέβονται τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών. Η τοπική κοινωνία, ο Ηπειρώτης, ο Γιαννιώτης, ξέρει πάρα πολύ καλά ποιος υποψήφιος και ποια παράταξη είναι αυτή που μπορεί να τα βγάλει πέρα στο Δήμο και την Περιφέρεια προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής προοπτικής. Αυτό στηρίζουμε εμείς, δε δίνουμε χρίσματα και δεν έχουμε κομματικούς υποψηφίους.

Θέλουμε προοδευτικές επιλογές, θέλουμε αποτελεσματικές και διαφανείς επιλογές και ο κάθε ψηφοφόρος, ο κάθε εκλογέας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ξέρει τι θα κάνει. Στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουμε τοποθετηθεί με πολύ καθαρό τρόπο, έχουμε κατά τη γνώμη μου το πιο δυναμικό και το πιο ελκυστικό ψηφοδέλτιο. Τώρα τι ραγδαίες εξελίξεις; Εξήγησα προηγουμένως για ποιους λόγους ο ελληνικός λαός σεβόμενος τον εαυτό του και προστατεύοντας τις θυσίες του, θα διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα και τη στρατηγική συνέχεια της χώρας».

Φ. Καραμήτσος (Ελευθερία, Εφημερίδα των Συντακτών): Εμένα θα μ' ενδιέφερε κ. Πρόεδρε να μου θέσετε τον πήχη του αποτελέσματος των εκλογών με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών των προηγούμενων. Είπατε ότι θέλετε μια ισχυρή Ελιά. Πού θα είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα για την Ελιά σε επίπεδο ποσοστού; Και δεύτερον, αν ενδιαφέρεστε να ενδυναμωθεί κι άλλος πόλος ο κυβερνητικός, η Νέα Δημοκρατία.

Ευ. Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, εμένα μ' ενδιαφέρει ο προοδευτικός πόλος. Μ' ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά. Χωρίς ισχυρή Ελιά, χωρίς ισχυρή Κεντροαριστερά, χωρίς ισχυρό ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Δε μας αρκούν αυτοί που αναγνωρίζουν το ρόλο μας, θέλουμε και να ψηφίζουν σωστά.

Από κει και πέρα αριθμητικοί στόχοι δεν τίθενται στις εκλογές, διότι είδαμε να θέτουν αριθμητικούς στόχους άλλοι το 2012 και να καταρρίπτονται όλοι οι στόχοι. Σας θυμίζω ότι στις αυθεντικές εκλογές του Μαΐου του 2012, όχι στις επαναληπτικές του Ιουνίου που ήταν εκβιαστικές, εκλογές τεχνητής πόλωσης, η Νέα Δημοκρατία που διεκδικούσε αυτοδυναμία πήρε 18%, ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε έφοδο και θα καταλάμβανε την εξουσία πήρε 16,5% και το ΠΑΣΟΚ εναντίον του οποίου ήταν όλοι και όλα, πήρε 13,5%. 5 μονάδες δηλαδή διαφορά - 2,5 μονάδες ήταν σε περίπτωση μεταστροφής των εκλογών η απόσταση μεταξύ του πρώτου κόμματος και του τρίτου.

Άρα λοιπόν, ας αφήσουμε τους αριθμούς. Και θα μου επιτρέψετε να πω, και έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες γίνονται όπως είπα και προηγουμένως με παλιά εργαλεία, με μια κοινή γνώμη που δεν απαντά, που αρνείται να μετάσχει, όχι να εκφραστεί, να μετάσχει, δεν οδηγούν σε κανένα ασφαλές αποτέλεσμα. Τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει τι είναι αυτό που παίζεται στις εκλογές. Στις εκλογές υπάρχει στοίχημα».

Α. Παπαδόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, επιχαίρει η κυβέρνηση, επομένως κι εσείς ως μέλος της κυβέρνησης, ως ένας από τους δυο πυλώνες στο ΠΑΣΟΚ, αυτής της συγκυβέρνησης, για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Απευθυνόμενοι σε λίγες μέρες στους ανέργους, σε 1,5 εκατομμύρια και πλέον ανέργους, τι θα τους πείτε για το σχέδιό σας, για το σχέδιο της κυβέρνησης αντιμετώπισης της ανεργίας; Και εάν το σχέδιο διαφοροποιείται απλώς από μια νέα διανομή ενός νέου κοινωνικού μερίσματος που ίσως προκύψει το επόμενο διάστημα.

Ευ. Βενιζέλος: «Τα τραγικά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και ιδίως τραγικά ποσοστά ανεργίας των νέων, που υπάρχουν δυστυχώς και σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές όπως είναι η Ισπανία για παράδειγμα, οφείλονται στην ύφεση. Και το τραγικότερο που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι ότι είχαμε ύφεση για 7 χρόνια. Όχι για 4 που διαρκούν τα μέτρα, και 3 προηγουμένως.

Η ύφεση έχει αρχίσει από το 2007, δεν άρχισε από το 2010 ή το 2011. Αυτό είναι το δράμα της χώρας, ότι ήταν σε ύφεση και δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Η ύφεση λοιπόν γεννά την ανεργία. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η αλλαγή του κλίματος, η αλλαγή του τροχού. Γυρίζει διαφορετικά ο τροχός τώρα, μπαίνουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Δεν αρκεί να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια. Θέλει και θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι λόγια, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει επενδύσεις και όχι μεγάλες επενδύσεις μόνον ή κυρίως, πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις. Στον πρωτογενή τομέα για παράδειγμα εδώ στην Ήπειρο, στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στην πτηνοτροφία, στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να γίνουν θαύματα με πολύ γρήγορη απόδοση.

Όταν λοιπόν μιλάμε για ανάσχεση της ανεργίας, μιλάμε βεβαίως για μέτρα μέσω των Δήμων, μέσω εταιρειών κοινωνικής ευθύνης, αλλά κυρίως μιλάμε για επενδύσεις. Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια μικρή επιχείρηση, μια μικρή επένδυση δίνει δυο θέσεις εργασίας. Αυτές όμως αθροιζόμενες σε όλη τη χώρα, σε όλους τους κλάδους, αλλάζουν την εικόνα.

Όλα αυτά που έχουμε κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, με την επάνοδο στις αγορές, με το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 35, οντά στο 2%, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, είναι οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχουν Τράπεζες, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν δουλειές.

Άρα αυτό που λέμε στους ανέργους είναι, αν θέλεις δουλειά, αξιοπρέπεια που την αξίζεις, ο κάθε άνεργος την αξίζει, όχι μόνο για να έχει έναν μισθό αλλά για να έχει αξιοπρέπεια, πρέπει η χώρα να μπει σε θετική τροχιά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το σχέδιο αυτό.

Εάν δεν είχαμε ακολουθήσει το σχέδιο αυτό, δε θα είχαμε σωρευτική ύφεση 25% τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι ούτως ή άλλως τεράστια και απαράδεκτη. Θα είχαμε καταστρέψει την οικονομία και είναι αμφίβολο αν θα είχαμε κρατήσει το 255, θα είχαμε χάσει το 75% και θα κρατούσαμε το 25%. Θα ήμαστε στο επίπεδο Βενεζουέλας, Αργεντινής, στο επίπεδο μιας χώρας τριτοκοσμικής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή και τώρα έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχουμε Τράπεζες που δίνουν δάνεια, έχουμε το νέο θεσμό που είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης, το Ταμείο για την ανάπτυξη το καινούργιο με διεθνή χρηματοδότηση που στηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα αυτά τα έχουμε επειδή είμαστε στην Ευρώπη, επειδή είμαστε στην Ευρωζώνη, επειδή εφαρμόζουμε το σχέδιο. Το Α, γιατί Β δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Οι Κύπριοι, οι συμπατριώτες μας νόμισαν κάποια στιγμή ότι υπάρχει σχέδιο Β και μετά έλεγαν «λάθος, έπρεπε ν' ακολουθήσουμε το σχέδιο Α εξ αρχής».

Λ. Μπεθάνη (Δημόσια Τηλεόραση): Κύριε Πρόεδρε, αύριο ο κ. Παπανδρέου μαζί με το Φώτη Κουβέλη παρουσιάζουν το βιβλίο της πρώην Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, της κας Μαριλένας Κοππά. Εσείς μέχρι τώρα δεν έχετε τοποθετηθεί σ' αυτό το θέμα, υπάρχουν όμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει την απορία τους, τον προβληματισμό τους για τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, άλλοι Βουλευτές όπως ο κ. Κασσής έχω ακούσει που έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κάνει κακό ο κ. Παπανδρέου σ' αυτή τη φάση στο ΠΑΣΟΚ. Πώς τοποθετείστε εσείς; Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν έχω να πω τίποτα, άλλωστε τι μπορώ να πω; Δεν έχω να πω τίποτα και δε μπορώ και να πω τίποτα».

Α. Σωτήρχος (ΕΡΑ): Καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε. Δυο ερωτήσεις έχω. Η μία σχετικά με την Ελιάς μιας και είστε πολύ αισιόδοξος και είπατε το μεσημέρι ότι υπάρχει η εκτίμηση..

Ευ. Βενιζέλος: «Όχι, δεν είμαι αισιόδοξος για την Ελιά, είμαι αισιόδοξος για την ωριμότητα του ελληνικού λαού».

Α. Σωτήρχος (ΕΡΑ): Πάντως είπατε ότι θα διαψεύσει τις προσδοκίες κάποιων, θα πάει πιο ψηλά, Εγώ αυτό κατανόησα από ταις δηλώσεις σας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του κόσμου. Η κα Μπατζελή ήρθε προχθές στα Γιάννενα να κάνει μια ομιλία, δε μπόρεσε να την κάνει γιατί δεν είχε κόσμο, συγκέντρωσε 7 άτομα…

Ένα δεύτερο επίσης ερώτημα σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει εισαγγελική διερεύνηση του θέματος απ' ό,τι διαβάσαμε χτες και σήμερα στον Τύπο. Τι γίνεται;

Ευ. Βενιζέλος: «Ως προς το δεύτερο θέμα, επειδή εκφράζετε και την Κρατική Ραδιοφωνία να θέσετε το ερώτημα και στ' άλλα κόμματα γιατί όλα τα κόμματα έχουν το ίδιο οικονομικό πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι κάθε εκπρόσωπος κόμματος, πολύ περισσότερο επικεφαλής που έρχεται, θα δέχεται την ίδια ερώτηση από σας. Έχει εκδώσει μια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ η οποία είναι απολύτως επαρκής και σας παραπέμπω σ' αυτήν. Φαντάζομαι θα την έχετε διαβάσει.

Ως προς το αν κάθε Ευρωβουλευτής μας υποψήφιος που έρχεται εδώ πρέπει να κάνει μια μεγάλη συγκέντρωση, είναι δύσκολο να γίνουν 42 μεγάλες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη. Έχουμε προγράμματα ενιαία της Ελιάς, οι επισκέψεις των υποψηφίων είναι πολύ σημαντικές, η κα Μπατζελή είναι πρώην Υπουργός Γεωργίας, πρώην Ευρωβουλευτής, έχει τεράστια εμπειρία, θα είδε προφανώς τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής με τον οποίο συνδέεται στενά αλλά συγκεντρώσεις κάνουμε οργανωμένα ως φορέας, ως Ελιά και ως ΠΑΣΟΚ».

Μ. Παπακωνσταντίνου (Βήμα TV): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, φοβάστε ενδεχόμενη αποχή του κόσμου από τις εκλογές μιας και γνωρίζουμε ότι ο κόσμος είναι επηρεασμένος από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει καθημερινά;

Ευ. Βενιζέλος: «Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες και πολύ περισσότερο από τις ευρωεκλογές, είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, παρ' ότι η αποχή τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν πολύ μεγάλη, ήταν χώρα με καλή επίδοση, με αξιοπρεπή συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Τώρα επειδή έχουμε και δημοτικές και περιφερειακές, φαντάζομαι ότι θα έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή γιατί υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα δημοτικά και περιφερειακά πράγματα. Υπάρχει πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής και πράγματι ο κάθε πολίτης καταλαβαίνει ότι αν δε μετάσχει και δεν ψηφίσει, παραιτείται από το μεγαλύτερο δικαίωμα που έχει, υπέρ κάποιων άλλων.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News