default-image

"Να κερδίσει η Κρήτη μας όσα της αξίζουν"

Κρήτη
"Να κερδίσει η Κρήτη μας όσα της αξίζουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλοι οι νέοι άνθρωποι που έχουν αγωνία για τον τόπο και το μέλλον των νέων ανθρώπων, όρεξη για δουλειά και όραμα, θα πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά». Με αυτό τον άξονα και με τη διάθεση της προσφοράς, ένας νέος επιστήμονας, ο Τάσος Μανιαδάκης, δηλώνει το "παρών" σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές με το συνδυασμό του Σεραφείμ Τσόκα.

Και τα όσα έχει να μας πει για τα σχέδια και τον τόπο μας έχουν μεγάλη αξία και σημασία.  

1. Είστε νέος άνθρωπος, νέος επιστήμονας, με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό και ήδη κάνετε καριέρα σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία του χώρου σας. Παρά τις δυνατότητες που είχατε να παραμείνετε για εργασία στο εξωτερικό, εσείς προτιμήσατε να "δοκιμάσετε" τις δυνάμεις σας στην Ελλάδα και μάλιστα να κατέβετε στο στίβο της πολιτικής και δη της Περιφέρειας Κρήτης. Αναρωτιέμαι γιατί...

«Οι σπουδές μου στο εξωτερικό και η καριέρα μου στο χώρο του αντικειμένου μου, που είναι τα χρηματοοικονομικά, δεν προϋπόθεταν κατ' ανάγκη και την παραμονή μου εκτός Ελλάδας... εκτός Κρήτης!

Βασικός μου σκοπός ήταν να αποκτήσω την τεχνογνωσία των πανεπιστημίων του εξωτερικού και την επαγγελματική εμπειρία που προσφέρει μία μεγάλη εταιρεία, ούτως ώστε να προσφέρω στον τόπο μου και ειδικότερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη.

Άποψή μου ήταν πάντα και παραμένει ακόμη πιο ισχυρή ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι που έχουν αγωνία για τον τόπο και το μέλλον των νέων ανθρώπων, όρεξη για δουλειά και όραμα, θα πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά, ώστε με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

Επέλεξα την Περιφέρεια Κρήτης διότι, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται, πιστεύω ότι θα μπορέσω να βοηθήσω πιο άμεσα στην επίλυση των καίριων προβλημάτων που υπάρχουν και να αγωνιστώ για τους συμπολίτες μου. Αναφέρομαι στην καθημερινότητά μας και σε προβλήματα όπως η ανεργία, ο ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία, η γεωργία, ο τουρισμός και τα έργα υποδομών».

2. Επιλέξατε όμως να δοκιμάσετε τα φτερά σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μία κρίσιμη οικονομικά περίοδο, με το συνδυασμό "Κρήτη Μπορούμε" του κ. Σεραφείμ Τσόκα. Ποια είναι εκείνα τα δεδομένα που σας έπεισαν να προχωρήσετε;

«Έχω συνειδητοποιήσει ότι για την επιτυχημένη πορεία του τόπου μας πρέπει όλοι να έχουμε ενεργή συμμετοχή στα κοινά και να διαμορφώνουμε με δημοκρατικές διαδικασίες δράσεις προς όφελος των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα όσοι άνθρωποι έχουμε όραμα, σύγχρονες αντιλήψεις, άποψη και νέες ιδέες.

Με αυτές τις σκέψεις και μέσα από την έμπειρη καθοδήγηση ενός επιτυχημένου περιφερειάρχη, όπως ο κ. Τσόκας, η απόφαση για τη συμμετοχή μου ήταν εύκολη. Αυτό λένε και οι πολίτες για την εμπειρία του, το ουσιαστικό έργο του τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, στον οποίο θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα από την Περιφέρεια Κρήτης με συνέπεια, πάθος και εντιμότητα.

Παράλληλα, είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων, που, αν και δεν έχουμε δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο, είναι τώρα ευκαιρία, "χρησιμοποιώντας" τις γνώσεις μας, με την εμπειρία και την καθοδήγηση του κ. Τσόκα, να βοηθήσουμε ώστε να κερδίσει η Κρήτη μας όσα της πρέπουν, όσα της αξίζουν. Προκειμένου να κάνουν βήματα προς τα μπρος και τα όνειρα των νέων ανθρώπων».

Τα προϊόντα μας

3. Ιδιαίτερο κεφάλαιο για το νησί μας και τους ανθρώπους του, κύριε Μανιαδάκη, είναι η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία. Η προώθηση και ανάδειξη των αγαθών που παράγουμε τόσο στις αγορές του εξωτερικού, όσο και στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, οι πληγές των συγκεκριμένων παραγωγικών τάξεων συνεχίζουν να αιμορραγούν. Μεγάλο κόστος παραγωγής-μεσάζοντες-ελληνοποιήσεις-ακριβές τιμές προς τον τελικό καταναλωτή κ.ά. Μέσα από ποιες διαδικασίες πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί ο κλάδος;

«Μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζουμε είναι και η προετοιμασία για τη διασφάλιση πόρων, μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη της κληρονομιάς και του πλούτου της χώρας μας, χωρίς τη γνώση των αγορών και των προϊόντων. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με τεχνολογικές και οικολογικές καινοτομίες, που θα τις καταστήσουν ικανές να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που υπάρχει ακόμη και από το εξωτερικό.

Επίσης, χρειάζεται όραμα, δυναμισμός, ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες που θα κατατίθενται, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον!

Παράλληλα, με την ουσιαστική στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νησιού μας, θα πρέπει να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα κρητικά προϊόντα που μπορούν και πρέπει να καταστούν συνώνυμα της ποιότητας στις αγορές του κόσμου.

Θα προωθήσουμε περαιτέρω την πιστοποίησή τους που θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και δωρεάν διάθεση σήματος από την Περιφέρεια, ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι της εξωστρέφειας σε παραδοσιακές και νέες αγορές παγκοσμίως.

Βασικό μας μέλημα είναι, επίσης, να ενταχθεί η Κρήτη στο καθεστώς των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων. Ένας ακόμη στόχος μας είναι η ανάπτυξη του προγράμματος αγροτικής οδοποιίας, σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας, με στόχο να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

Μία άλλη εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η προώθηση της ολοκλήρωσης των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, με στόχο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν πρόσβαση σε νερό άρδευσης. Και τέλος, η διασύνδεση των πρωτοπόρων και κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ Κρήτης με την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της βιοτεχνίας, που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στη βελτίωση των υπαρχόντων υπηρεσιών και προϊόντων».

4. Τουρισμός! Εξαιρετικά ευαίσθητος και με μεγάλη προοπτική τομέας που σαφέστατα αφορά την Κρήτη. Ποιες είναι η σκέψεις σας;

«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την Κρήτη, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια τόσο για την ποσοτική όσο και για την ποιοτική αναβάθμιση και ανάπτυξή του, που πρέπει να αποτελέσουν το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τόπο μας. Χιλιάδες επιχειρήσεις στο νησί μας εξαρτώνται από την προσέλευση των τουριστών.

Αιχμή του δόρατος σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως στις προτιμήσεις των τουριστών. Ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που στρέφονται προς τον εναλλακτικό τουρισμό ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ετησίως και αυξάνεται με ρυθμούς της τάξεως του 20%».

5. Μπορεί η Περιφέρεια να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο; Να δώσει περαιτέρω ώθηση στον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό; Μπορεί η περιφέρεια να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση έργων για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο;

«Η δυναμική των μορφών εναλλακτικού τουρισμού έγκειται στο γεγονός ότι, αν αναπτυχθούν σωστά, θα έχουν τη δυνατότητα παράτασης και κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Κρήτη. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα ενισχύσει την προβολή του νησιού μας, ως μοναδικό προορισμό όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχικά.

Σαφώς και η Περιφέρεια θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο κυρίαρχο προϊόν της Κρήτης, που είναι ο τουρισμός. Όχι όμως ευκαιριακά, αλλά φροντίζοντας ώστε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε περισσότερο ποιοτικό και στοχευμένο τουρισμό.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τουρισμός, ως οικονομική δραστηριότητα, έχει το πλεονέκτημα του άμεσου αποτελέσματος και η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και παροχές στους επαγγελματίες του χώρου για την ανάπτυξή του, αλλά να παρέχει ταυτόχρονα και τα απαραίτητα κίνητρα στις νέες ιδέες των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η εξασφάλιση υποδομών, τόσο τεχνικών όσο και κοινωνικών, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τη βελτίωση του τουρισμού μας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Τώρα πρέπει να δράσουμε και να μην επαναπαυτούμε στις όποιες επιτυχίες μας».

6. Είστε Κρητικός. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο τόπος;

«Η καταγωγή μου είναι από τη νότια περιφέρεια του νομού Ηρακλείου, το Τυμπάκι. Από πολύ μικρός, διασχίζοντας την εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς, μαγευόμουν από τη μακραίωνη ιστορία και το μεγαλείο του τόπου μου. Οι καταπράσινοι καλλιεργημένοι λόφοι και οι περήφανοι άνθρωποι του μόχθου της Κρήτης πάντα με γοήτευαν και με προβλημάτιζαν δημιουργικά.

Η Φαιστός και η Γόρτυνα, η Κνωσός, αλλά και το Ηράκλειο με τα τείχη και τον Κούλε, τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και την πλατεία με τα λιοντάρια, τους ένθερμους οπαδούς του ΟΦΗ, του Εργοτέλη και του Ηρόδοτου, την 25ης Αυγούστου με τα υπέροχα νεοκλασικά της, τις εκκλησίες και τις πλατείες του... Όλα μου έδειχναν το μεγαλείο του τόπου μου, υπογράμμιζαν την καταγωγή μου. Η Κρήτη ήταν και παραμένει πάντα ο τόπος μου, ο πολιτισμός μου, η Ιθάκη μου».

Ποιος είναι ο Αναστάσιος (Τάσος) Μανιαδάκης

Ο κ. Αναστάσιος (Τάσος) Μανιαδάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης νομού Ηρακλείου με το συνδυασμό του κ. Σεραφείμ Τσόκα, "Κρήτη Μπορούμε". Κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης. Είναι γιος του Αντώνη Ν. Μανιαδάκη, διευθύνοντος συμβούλου των "Μινωικών Γραμμών". Κατέχει πτυχίο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών (BSc Business Economics & Finance) του Πανεπιστημίου Surrey (University of Surrey) της Αγγλίας και μεταπτυχιακό τίτλο στα Χρηματοοικονομικά και τη Διοίκηση (MSc Finance & Management) από το Πανεπιστήμιο Loughborough (Loughborough University) της Αγγλίας. Εργάζεται στη διεθνή - και πρωτοπόρο παγκοσμίως - εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών DELOITTE. Είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας "Γιατροί του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ".

Email: [email protected]

www.facebook.com/tasos.maniadakis.1

Συνέντευξη στην Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News