Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, διεγράφη ο Ν. Κακλαμάνης

Κατά πλειοψηφία, επί της αρχής και επί των άρθρων και συνεπώς επί του συνόλου ψηφίστηκε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο λίγο μετά τις 12:20 από την Ολομέλεια της Βουλής. Με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, διότι διαφοροποιήθηκε και ψήφισε "παρών" στο άρθρο 1 το πολυνομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα στο άρθρο 1 είχαμε 152 ναι και 135 όχι και 1 "παρών", ενώ στο άρθρο 2 είχαμε 151 ναι, 136 όχι και 1 "παρών".

Με εντάσεις ολοκληρώθηκε στις 11:48 απόψε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και με τον υπουργό Ανάπτυξης να προχωρά σε νομοτεχνικές αλλαγές για το γάλα, την παιδεία και την Υγεία.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ , της  κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη με αφορμή τις προτάσεις μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας αρχικά  κατά του Γ.Στουρνάρα και στη συνέχεια κατά του Β.Μεϊμαράκη.

Αντιπαράθεση υπήρξε  στη Βουλή με αφορμή την «βροχή» τροπολογιών της τελευταίας στιγμής από Υπουργούς. Μέσα σε περίπου 30 λεπτά κατέθεσαν πολλές σελίδες και δεκάδες ρυθμίσεις οι Υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις και Περιβάλλοντος για τα φωτοβολταϊκά. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι οι αλλαγές είναι γραμμένες πάνω σε χαρτιά τα οποία στην πίσω σελίδα έχουν σημειώσεις για το τι πρέπει να απαντούν οι Υπουργοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα, και με την naftemporiki , διά του Παναγιώτη Λαφαζάνη προειδοποίησε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ αντέδρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ. Ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σε κατεπείγον νομοσχέδιο να υπάρχουν τροπολογίες που είπε ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αποδέχεται τροπολογίες.

Μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής με αφορμή τις προτάσεις μομφής κατά του Γ.Στουρνάρα και του Β.Μεϊμαράκη που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ,συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα  με ονομαστική ψηφοφορία.

Γιάννης Βρούτσης

Δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που στην ομιλία του στην Ολομέλεια προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα βέλη του να κατευθύνονται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών, ενώ μίλησε για αναγκαίο εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, ώστε να εξασφαλισθούν και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

Κωστής Χατζηδάκης

Αύριο  αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

"Περιορισμένες αλλαγές" σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης προκειμένου να άρει τις ενστάσεις των βουλευτών για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο γάλα, στα φωτοβολταϊκά και στα φαρμακεία.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με το protothema.gr, ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι εκπροσωπεί το «κίνημα υπέρ της ακρίβειας. Ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις τιμές φαρμάκων και θέλει να καταθέσει πρόταση μομφής. Ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα βιβλία στην Ελλάδα δεν θα πωλούνται 50% πάνω από όσο κοστίζουν σε άλλες χώρες. Ενοχλείται γιατί θα θιγούν τα συμφέροντα των εκδοτών αλλά δεν ενοχλείται που οι μαθητές αγοράζουν ακριβότερα τα σχολικά βιβλία».

Γιάννης Στουρνάρας

Ως άθλο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο χαρακτήρισε την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.Επισήμανε ότι «με σταθερότητα, νηφαλιότητα, βγάλαμε την οικονομία από την κρίση.


Πέραν αυτών, και με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον του επιτέθηκε στον  κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην καταστροφή και αυτή δεν ήρθε. Αυτό τον απελπίζει… Οι δημοσκοπήσεις οι καινούριες τον έχουν τρομάξει»

Αλέκα Παπαρήγα

Για πολιτική του «μπάτε σκύλοι αλέστε» κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας απόψε στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ για ψευδεπίγραφα διλήμματα που κρύβουν την πραγματικότητα. Η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο κράχτη που λέει «μπείτε στο παιχνίδι εγχώριοι επενδυτές και ελάτε και οι ξένοι επενδυτές διότι θα έχετε εξασφαλισμένο κέρδος και πάμφθηνη χειραγωγημένη εργατική δύναμη» και υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα ανατροπής του καπιταλισμού.

Φώτης Κουβέλης

Για  δημιουργία επίπλαστης ευφορίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΡΑ Φώτης Κουβέλης ενώ υπενθύμισε ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος έγινε λόγω της επιμονής του δικού του κόμματος να ενταχθεί σχετική πρόβλεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πάνος Καμμένος

 Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί  με ξένες εντολές και παραδίδει τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί σε ξένες πολυεθνικές.

Απόστολος Κακλαμάνης

Γιατί ψηφίζω τον νόμο αυτό; Για τον ίδιο λόγο που ψήφισα όλους τους προηγούμενους νόμους καταδικάζοντας βεβαίως τις διαδικασίες που ευτελίζουν το Κοινοβούλιο» δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.Θεώρησε θετικό το ότι επιστρέφεται τμήμα του πλεονάσματος για την κάλυψη των ανασφάλιστων και την ανακούφιση των ενστόλων, και τάχθηκε κατά της πόλωσης, την οποία κατά τη γνώμη του συνυπηρετούν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Ως πολιτική επιλογή που θέτει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφορικά με τις αλλαγές στα φαρμακεία και τις κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει στον κλάδο είπε ότι «η μόνη κριτική που μπορεί να γίνει είναι ότι δεν πήγαμε τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε…», εξηγώντας ότι «έχουμε τα πιο πολλά φαρμακεία στον κόσμο γιατί είχαμε πολλούς προστατευτικούς νόμους.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Βουλή

Σχόλια