default-image

Ευ. Βενιζέλος: Να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας

Ελλάδα
Ευ. Βενιζέλος: Να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως απαράδεκτη κατά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου να μην γίνει δεκτή η πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Ποιος εκφράζει αυτήν την κυβέρνηση; Ο Ευ.Βενιζέλος ή ο Δ.Σταμάτης, που λίγο νωρίτερα αποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας; Ποιος εκφράζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος για άλλη μια φορά είναι απών σε μια τόσο σημαντική διαδικασία;»

Νωρίτερα πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», όπως τον χαρακτήρισε, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η Βουλή διακόπτει την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα. Η συζήτηση ξεκινά σε μισή ώρα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Δ. Σταμάτης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «βάλλει ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων». «Η απελπισία μπρος στην κατάρρευση του κόμματός του τον οδηγεί στο απεννονεημένο διάβημα. Θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε από πού θα βρείτε τα χρήματα» για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της αν καθυστερήσει η δόση.

«Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «αυτό που κάνετε με τις τράπεζες δεν έχει γίνει πουθενά».

Υπενθύμισε επίσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει το κούρεμα του χρέους, που του πρότεινε το ΔΝΤ, επειδή ο Σόιμπλε του είχε πει «ξέχνα το, Γιάννη».

«Αυτά δεν είναι ζητήματα που οφείλουν να απασχολούν τις παραπολιτικές σελίδες των εφημερίδων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «σήμερα έχετε το θράσος να λέτε ότι τελειώσατε το έργο σας. Όχι, σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει βαθιά στον τάφο την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να μην σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε αυτό το έργο και μάλιστα να διεκδικείτε θέσεις πενταετούς διάρκειας». Η παραμονή του αποτελεί «ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον να πει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. «Να εξηγήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», είπε και υπογράμμισε: «η παραμονή του στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Τι προβλέπει το άρθρο 142

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 Η Βουλή διακόπτει την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα. Η συζήτηση ξεκινά σε μισή ώρα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

«Ξεπουλάτε τη χώρα»

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και χαρακτήρισε  τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».

«Διαλύετε επαγγελματικές ομάδες και ξεπουλάτε κομμάτι κομμάτι τη χώρα… Γράφεται τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο σκούπα, των 600 σελίδων και κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα.

«Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας» είπε.

Η κυβερνητική  πλειοψηφία, είπε καλείται από τον πρωθυπουργό να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη ιστορία της συντηρητικής παράταξης

Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν  μια κυβέρνηση  που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης της εκτέλεσης του  Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση στις κάλπες του Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News