default-image

Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας-"Επανάσταση" το σύστημα "Άτλας"

Ελλάδα
Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας-"Επανάσταση" το σύστημα "Άτλας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του από τον υπολογιστή του θα μπορεί να έχει κάθε εργαζόμενος, μέσω του συστήματος "Άτλας", που θα είναι 100% έτοιμο έως το τέλος του 2015. Αυτό δήλωσε κατά την παρουσίαση του συστήματος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι τον Ιούνιο καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας με την εφαρμογή του "Άτλαντα" από το υπουργείο, ενώ από το Νοέμβριο όλοι όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1η/1/1994 θα μπορούν να βλέπουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο διαδίκτυο.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, διατηρείται ο θεσμός των τριετιών, ενώ από την πλευρά του διοικητής του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) Τάσος Παπανικολάου σημείωσε ότι δεν αναμένονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για το 2014.

Αναλυτικά, παρουσιάζοντας το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας, με την επωνυμία "Άτλας", ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει την ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του πορείας, από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.

Υπογράμμισε μάλιστα πως «η απαράδεκτη διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα» και πως η έκδοση και απονομή της, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών.

Άμεσα πάντως, και συγκεκριμένα σε δύο μήνες από σήμερα, την 1η Ιουνίου 2014, καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.

Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα "Άτλας" από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Σε δεύτερη φάση, από το Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι - μετά την 1η.1.1994 - θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους. 

Το σύστημα "Άτλας" περιλαμβάνει και Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο - σε ηλεκτρονική διασύνδεση με τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα - θα προσφέρει συνεχώς επικαιροποιούμενη πληροφόρηση για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας.

Ειδικότερα, με το "Άτλας":

? Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα, όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

? Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.

? Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων. Η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

? Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Για «πραγματική επανάσταση και θεμελιακή αλλαγή στη λειτουργία του ασφαλιστικού» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική» για το υπουργείο.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News