default-image

Στα χέρια του υπουργού το σχέδιο για το νέο ΕΟΠΥΥ

Ελλάδα
Στα χέρια του υπουργού το σχέδιο για το νέο ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πλέον στα χέρια του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πρόταση που παρέδωσε την Παρασκευή η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον υπουργό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία ενός ενιαίου δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και 24ωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ως δικαίωμα του πολίτη, αλλά και κατ' οίκον φροντίδα όσων έχουν την ανάγκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, «η πρόταση αυτή αποτελεί την αφετηρία για τη διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων». Πάντως, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις «που είναι απαραίτητες» στο χώρο της υγείας «το ταχύτερο δυνατό».

Στην πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Κ. Σουλιώτη, δε διευκρινίζεται αν ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι μόνο «αγοραστής» ή και «πάροχος» υπηρεσιών υγείας, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν οι δομές υγείας του Οργανισμού (πολυϊατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας κ.ά.) και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ΕΣΥ με εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Η πρόταση της επιτροπής θα αναρτηθεί εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος. Το νέο σύστημα αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πρόσβαση του ασθενούς τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές θα δρομολογηθούν άμεσα. Όπως είπε χαρακτηριστικά το περασμένο Σάββατο ο υπουργός, «το Νοέμβριο ο νέος ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σε λειτουργία».

Διαβάστε εδώ  ολόκληρο το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News