default-image

"Χωρίς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δε συγκροτείται η κοινοβ. πλειοψηφία"

Ελλάδα
"Χωρίς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δε συγκροτείται η κοινοβ. πλειοψηφία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από το μέλλον της ΕΡΤ που έχει καθοριστεί, τις επόμενες ώρες κρίνεται και η συνοχή της κυβέρνησης αφού η απόφαση για λουκέτο στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία βρίσκει αντίθετους τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συναντιώνται σύμφωνα με πληροφορίες από τις 18:00.

Η σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι, στην άτυπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή, Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν από τον κ. Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης αντέδρασαν αρνητικά και μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικός και τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες (Σαμαράς-Βενιζέλος).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την άτυπη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών την Κυριακή έχει ως εξής:

«Επειδή ο κ. Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν για την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην απόλυση όλου του προσωπικού της, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνονται τα εξής:

Την Κυριακή το βράδυ, σε άτυπη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, συζητήθηκε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά. Η αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Για το λόγο μάλιστα αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Με μια νέα δήλωση, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι με τον τρόπο που επιχειρείται το λουκέτο στην ΕΡΤ τίθεται εν αμφιβόλω το κράτος δικαίου αλλά και η κυβερνητική σταθερότητα. «Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει στα τυφλά, δεν μπορεί να γίνει με κλείσιμο των πομπών, με μαύρισμα του σήματος. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς διαβούλευση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο και ερήμην της Βουλής.

Άρα, πρέπει να διαφυλάξουμε δύο μείζονα αγαθά: Το πρώτο αγαθό είναι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το δεύτερο αγαθό είναι η κυβερνητική σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που όπως θεωρεί ο κ. Βενιζέλος αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας. «Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση να συζητήσει σε βάθος για όλα αυτά τα θέματα γιατί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι για εμάς όρος επιβίωσης. Όρος επιβίωσης όχι της κυβέρνησης αλλά της χώρας».

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απάντησαν στη μονομερή απόφαση Σαμαρά με Πρόταση Νόμου με την οποία ζητούν να μην κυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η δήλωση Φώτη Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση.

Όπως έχω από χθες πει, εμείς καταθέτουμε πρόταση νόμου στη Βουλή - κατατίθεται σε λίγη ώρα - σύμφωνα με την οποία καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ψηφίσουν, να μην κυρώσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι μόνον αυτό, αλλά η μη κύρωση να έχει και αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ, για τους εργαζόμενους, για ό,τι δημοκρατικά εκφράζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η αντίθεσή μας ήταν γνωστή, ήταν δηλωμένη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, να εκδώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Θα δώσουμε τη μάχη να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και τούτο είναι ανεξάρτητο από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπορέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλλει η ουσιαστική ενημέρωση και επικοινωνία. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αυτό από την απαράδεκτη επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατίας».

Παραίτηση στη ΔΗΜΑΡ

Την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News