default-image

Αναφορά Λ.Αυγενάκη για την καρπόδεση στις ελιές

Κρήτη
Αναφορά Λ.Αυγενάκη για την καρπόδεση στις ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημιώσεις για την κακή καρπόδεση λόγω καιρικών συνθηκών σε ελαιοπαραγωγούς και αμπελοκαλλιεργητές στην Κρήτη ζητά με παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «σύμφωνα με αναφορές στον τοπικό τύπο, ο ΕΛΓΑ σκοπεύει να αποζημιώσει τις καλλιέργειες ροδάκινων στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για την κακή καρπόδεσή τους, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ στην Κρήτη για τις ανάλογες ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς και αμπελιών δείχνει στους αγρότες το δρόμο των ΠΣΕΑ, ώστε μετά από μερικά χρόνια κάποιοι από αυτούς να πάρουν λιγοστές αποζημιώσεις με απόφαση της Ε.Ε.».

Το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των καρπών του δένδρου είναι πολύ μικροί, άσπερμοι δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνηθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν. Η «σχινοκαρπία» είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων.

Όπως επισημαίνει ο Λ.Αυγενάκης: «οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται αναντίρρητα σε ακραίες και ασυνήθεις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί και αμπελοκαλλιεργητές. Το εισόδημα των παραγωγών των περιοχών που επλήγησαν θα υποστεί σημαντική μείωση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και καμία διακριτική μεταχείριση».

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά την άμεση καταγραφή-αποτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών και ερωτά εάν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στη διακριτική μεταχείριση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News