default-image

Από ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ - Το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

Ελλάδα
Από ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ - Το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τις 29 Αυγούστου θα λειτουργήσει ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς το οργανόγραμμα. Όπως προβλέπεται το νέο όνομα του φορέα είναι Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ο νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί τουλάχιστον 1.000 με 1.200 άτομα, ενώ ήδη έχει γίνει η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του.

Για το υπάρχον προσωπικό διευκρίνισε ότι θα απολυθεί όλο αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι έχουν κατακλίσει το κτήριο της ΕΡΤ.

Όσον αφορά τη διαφωνία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ σημείωσε ότι τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης ήταν ενήμεροι και είχαν στα χέρια τους το σχετικό νομοσχέδιο από την περασμένη Κυριακή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα διαταραχθούν οι σχέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η δημόσια τηλεόραση που σιώπησε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τρίτης εξακολουθεί να εκπέμπει δημοσιογραφικό πρόγραμμα με πάνελ, που εναλλάσσεται στο κεντρικό στούντιο του Ραδιομεγάρου, παρά την εντολή της κυβέρνησης να εκκενωθεί το κτήριο από τους εργαζομένους  διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στις 23:12 έπεσε "μαύρο" σε όλα τα κανάλια της ΕΡΤ, ακόμα και σε αυτά που μετέδιδαν ψηφιακά. Λίγο πριν τις 23:00 είχε πέσει το αναλογικό σήμα της ΝΕΤ, υπήρχε "μαύρο" στην ΕΤ3 και είχε σταματήσει η μετάδοση στην περιφέρεια.

Το πρόγραμμα σταμάτησε να μεταδίδεται και από το ert.gr στις 23:25, αφού πρώτα κόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές στο κτίριο της ΕΡΤ. Λίγο μετά έπεσε εντελώς η ιστοσελίδα. Αργά το βράδυ δυνάμεις των ΜΑΤ μετέβησαν στον Υμηττό και έριξαν το σήμα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ οφείλει να περάσει από τη Βουλή σε διάστημα έως και 45 ημερών.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί για το εάν ή όχι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης το Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για το ζήτημα αυτό.

Εντωμεταξύ, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε νέα συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή απευθύνουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της απόφασης αναστολής λειτουργίας της.

Έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην οδό Μεσογείων παραμένει από το πρωί πλήθος κόσμου, ενώ οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονται στη ροή του προγράμματος παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους κατά της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την κρατική τηλεόραση.

Όπως συνέβη και χθες, δε λείπει η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να βρίσκεται στο στόχαστρο των περισσότερων, λόγω και της παλαιότερης δημοσιογραφικής παρουσίας του στην ΕΡΤ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη ριζική τους διαφωνία με το «λουκέτο» στη δημόσια τηλεόραση, θα συναντηθούν εντός της ημέρας με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ θα καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ-φορέων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, με την «προκλητική και αντιλαϊκή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγούνται σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη στη σειρά την ΕΡΤ και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο».

Το μεσημέρι συνεδριάζουν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις εξελίξεις.

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Με μία απόφαση που χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφού προηγουμένως ψήφισε τη σχετική πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση βάζει "λουκέτο" στην ΕΡΤ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι προφανές πως υποταγμένη στους δανειστές και για να ικανοποιήσει τις επιταγές της τρόικας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο στο Δημόσιο Τομέα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Σήμερα είναι η ΕΡΤ, αύριο θα είναι τα ΕΑΣ και μεθαύριο άλλοι φορείς του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει καταλύσει το Σύνταγμα και υλοποιεί την καταστροφική πολιτική των μνημονίων με αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News